Hlavní obsah

Soud poslal čtyři obviněné v případu Kuciak do vazby

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Specializovaný trestní soud v Banské Bystrici uvalil v neděli vazbu na všechny čtyři obviněné z účasti na vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Prokurátor potvrdil, že tři z obviněných podali vůči rozhodnutí stížnost k Nejvyššímu soudu.

Foto: Policie SR

Lynx Commando při zásahu ve městě Kolárovo

Článek

O vzetí obviněných do vazby rozhodl soudce Specializovaného trestního soudu, který se v zemi zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy.

Důvodem vazby je obava, že by na svobodě pokračovali v trestné činnosti, mohli se ukrývat a ovlivňovat svědky. Všichni jsou obviněni z účasti na obzvlášť závažném zločinu úkladné vraždy. Hrozí jim trest ve výši 20 až 25 let, případně až doživotí.

Vraždu měla objednat tlumočnice

Objednavatelem vraždy měla být podnikatelka a tlumočnice Alena Zs. z Komárna. [celá zpráva]

Dalšími obviněnými jsou bývalý policista Tomáš Sz., bývalý voják Miroslav M. a Zoltán A.

Podle informací médií měl střílet Tomáš Sz., Miroslav M. měl při vraždě vystupovat v roli řidiče a pomáhal jim měl Zoltán A. Jmenované zadržela policie při raziích ve čtvrtek a v pátek ve městech Kolárovo a Komárno na jihu Slovenska. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Reklama

Výběr článků

Načítám