Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela podezřelé z vraždy Kuciaka

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Slovenská policie zadržela osoby podezřelé z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, uvedl ve čtvrtek ráno slovenský list Denník N. Slovenská policie zatím sdělila jen to, že zadržela lidi podezřelé z násilné trestné činnosti.

Foto: TV Markíza

Zásah policie ve městě Kolárovo v okresu Komárno

Článek

Zásah se uskutečnil na jihu Slovenska. Server Aktuality.sk, pro který zavražděný novinář psal, uvedl, že zásah proběhl ve městě Kolárovo v okresu Komárno na jihu Slovenska. Razii provedla Národní kriminální agentura (NAKA).

Šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy řekl: „Chci věřit, že mají opravdu vykonavatele vraždy a lidi, kteří za to ponesou odpovědnost.“

„Nyní probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony,” oznámila policie na svém facebookovém profilu.

Foto: TV Markíza

Policejní akce ve městě Kolárovo v okresu Komárno

Podle Denníku N bylo zatčeno osm lidí. Má mezi nimi být vykonavatel vraždy i osoby, které mu na místě činu pomáhaly.

Server tvnoviny.sk napsal, že jeden ze zadržených má být Tomáš z Kolárova, který v minulosti pracoval jako policejní vyšetřovatel ve městě Komárno.

„Vyšetřování bylo mimořádně intenzivní a je dobrou zprávou, že se podařilo identifikovat a zadržet osoby, které se pravděpodobně podílely na této úkladné vraždě na místě činu,“ citoval Denník N právního zástupce Kuciakovy rodiny Daniela Lipšice.

„Rozsah vyšetřování, i za účasti Europolu a jiných zahraničních složek, byl bezprecedentní,“ uvedl Lipšic na sociální síti.

Podle něj je to zatím jen první fáze vyšetřování. „Vyšetřování nebude ukončeno do té doby, dokud nebudou identifikováni, zadrženi a postaveni před soud objednavatelé tohoto ohavného činu. Ti, kteří pro zakrytí svých kriminálních aktivit neváhali brutálně zavraždit odvážného novináře a jeho snoubenku,“ napsal Lipšic.

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková uvedla, že vyšetřovatelé provedli 200 výslechů svědků a prověřili desítky znaleckých posudků.

Matka zavražděné Zlatica Kušnírová vyjádřila naději, že se policii podaří zadržet nejen vykonavatele, ale i objednavatele vraždy: „Děti nám to už nevrátí, ale přeji si, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost.“

Slovenský premiér Peter Pellegrini na facebookovém profilu ke zprávě uvedl, že ji přijal s potěšením.

„Vyšetření a potrestání viníků této vraždy je jednou z priorit mé vlády a jsem velmi rád, že policejní orgány už reálně konají. Věřím, že se tento brutální čin podaří objasnit a odhalit jeho motiv jakož i objednavatele, aby přestal rozdělovat naši společnost,“ napsal.

Psal o napojení mafie na vládní kruhy

Investigativní novinář Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni 21. února 2018 ve svém domě ve vesnici Velká Mača. Na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Kuciak psal o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a jejím napojení na nejvyšší vládní kruhy. Podle informací serveru hnonlie.sk byla jedním z možných motivů vraždy činnost drogové mafie, které se Kuciak věnoval ve svých článcích.

Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie).

Anketa

Věříte, že se slovenské policii podařilo najít skutečného vraha Jána Kuciaka a jeho snoubenky?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 769 čtenářů.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám