Hlavní obsah

Soud o masakru ve Srebrenici: Nizozemsko je odpovědné za smrt tří muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Nizozemský nejvyšší soud ve čtvrtek definitivně rozhodl o tom, že Nizozemsko je odpovědné za smrt tří bosenských muslimů, kteří v roce 1995 zahynuli ve Srebrenici. V rozporu s tím mezinárodní tribunál v Haagu dospěl dříve k závěru, že nizozemští vojáci působící v silách OSN nejsou za tehdejší masakr odpovědní a nelze je trestně stíhat.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Jedna z obětí masakru ve Srebrenici

Článek

Verdikt může mít podle agentur dopad na budoucí mise OSN v krizových oblastech ve světě. Mohl by odradit státy od účasti v zahraničních vojenských misích, když jejich vojáci mohou být obviňováni z odpovědnosti, pokud se „něco zvrtne”.

Nizozemští vojáci ve službách sil OSN měli na starosti zajištění „bezpečnostní zóny” kolem východobosenské Srebrenice, kterou bosenskosrbské síly koncem občanské války v létě 1995 obsadily.

Následně Srbové povraždili kolem 8000 zajatých mužů, včetně starců a chlapců. Tato událost je označována za nejhorší masakr v Evropě od druhé světové války.

Nizozemci jim v tom nezabránili.

Reklama

Výběr článků

Načítám