Hlavní obsah

Soud EU: Maďarský zákon o nevládních organizacích je protiprávní

Právo, Novinky, ČTK, jem, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarský zákon, který zavádí zvláštní požadavky pro nevládní organizace financované ze zahraničí, je v rozporu s unijním právem, informoval ve čtvrtek Soudní dvůr EU.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Podle unijního soudu, na který se obrátila Evropská komise, Budapešť tímto zákonem zavedla "diskriminační a neodůvodněná omezení".

Podle verdiktu soudního dvora Evropské unie se Maďarsko zákonem dopouští diskriminace nejen samotných organizací, které přímo či nepřímo přijímají podporu ze zahraničí, ale i osob, které peníze poskytují. Zavedená omezení jsou podle unijního soudu v rozporu s jednou ze základních svobod uvnitř EU - volným pohybem kapitálu.

Maďarsko se podřídí

Maďarsko bude verdikt respektovat a zákon změní. Ve čtvrtek to uvedl šéf úřadu maďarského premiéra Gergely Gulyás. „Maďarsko pokaždé respektovalo verdikty soudního dvora EU a učiní tak i tentokrát,“ řekl Gulyás s tím, že Budapešť oceňuje, že soud nezavrhl hlavní cíl zákona a tím je větší transparentnost financování organizací.

Povinná registrace půlmilionového daru

Nevládní organizace s příspěvkem ze zahraničí ve výši nejméně 7,2 milionu forintů (přes 555 tisíc Kč) se podle maďarského zákona z roku 2017 musí zaregistrovat u úřadů a informovat je o svém financování. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuty. Legislativní úprava se netýká sportovních a církevních organizací.

Maďarsko schválilo kontroverzní zákon o nevládních organizacích

Evropa

Vládní strana FIDESZ zákon odůvodnila tím, že nevládní organizace „útočí“ na současnou maďarskou vládu především v souvislosti s migrační vlnou.

Místopředseda FIDESZu Szilárd Németh v této souvislosti zmínil v prvé řadě amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, jehož Středoevropskou univerzitu nedávno postihla novela vysokoškolského zákona vyžadující, aby každá zahraniční vzdělávací instituce fungovala jedině na základě mezistátní dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám