Hlavní obsah

Šokující záběry z Finska: farmáři přešlechtili lišky tak, že se skoro nehnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

V honbě za ziskem farmáři na západě Finska přešlechtili lišky chované pro výrobu kožichů. Ochranáři zvířat zveřejnili záběry z pěti farem v provincii Pohjanmaa. Jsou na nich vidět lišky v malých klecích, jejichž váha je pětinásobně vyšší, než je běžné. V pátek na to upozornil deník The Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Monstrózní lišky na kožešinových farmách ve Finsku váží pětkrát víc, než by mělyVideo: Oikeutta eläimille

 
Článek

Lišky jsou tak obézní, že by patrně nebyly schopny pohybu ani po vypuštění z klece. Vrstvy tuku jim mnohdy dokonce zakrývají oči.

Na týrání zvířat ve Finsku upozornila skupina Spravedlnosti pro zvířata. V přírodě lišky dorůstají do hmotnosti okolo 3,5 kilogramu, ty na snímcích váží až 19 kilogramů.

K takovému přešlechtění je podle ochránců třeba 10 až 20 lišek běžné velikosti. „Když už si myslíte, že průmysl nemůže být více neetický, propadne se ještě hlouběji tím, že přešlechtí tyto nebohé krásné tvory tak, že se nemohou hýbat a v některých případech ani nevidí,“ konstatovala Claire Bassová z organizace Humane Society International, která proti chování lišek pro jejich srst bojuje.

V Česku budou chovy lišek na farmách od roku 2019 zakázány na základě zákona, který 1. srpna letošního roku podepsal prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám