Hlavní obsah

Sníh odřízl v italském údolí deset tisíc turistů

Cervinia/Curych

Přívaly sněhu odřízly 10 000 turistů v lyžařském středisku Cervinia v italském údolí Aosta, uvedla v pátek BBC. Napadly tam dva metry čerstvého sněhu. Podobná je i situace ve švýcarském Adelbodenu, kde po sesuvu půdy zasahuje armáda.

Foto: Profimedia.cz

Zasněžená Aosta

Článek

Jeden z turistů v Cervinii Archie Cadman-Jones řekl BBC: „Hlavní cesta do Valteournenche je uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí. V akci jsou všechny prostředky k odklízení sněhu jako nakladače, sněžné pluhy a frézy a lopaty.“

V Cervinii se zastavily všechny vleky, protože jsou sjezdovky kvůli množství sněhu a riziku pádu lavin považovány za nebezpečné.

Nový sníh v Cervinii

V Adelbodenu sesuv půdy zablokoval cestu z lyžařského střediska do Frutigenu, uvedl list Neue Zürcher Zeitung. Sesulo se 120 000 kubíků zeminy, což představuje zhruba 600 nákladních automobilů.

Uzavřená silnice mezi Adelbodenem a Frutigenem

Nasazena musela být i armáda s těžkou technikou. Není jasné, zda se ve středisku uskuteční víkendový lyžařský závod v rámci světového poháru.

Sjezdovky a mnohé cesty jsou uzavřené i v Tyrolsku. Ve Voralbergu je vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. V oblasti ve čtvrtek zahynul 43letý Čech, který se vydal na uzavřenou sjezdovku. Zavalila ho lavina. [celá zpráva]

Sjezdovky uzavřeli kvůli nebezpečí pádu lavin i ve francouzském Val d'Isère a vleky nejezdí ani v Chamonix.

Reklama

Výběr článků

Načítám