Hlavní obsah

Snad bude Turecko brzy při smyslech, doufá Německo po diplomatické válce

– Ankara • Aktualizováno

Roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem pokračuje. Turecké ministerstvo zahraničí si pozvalo nizozemského chargé d’affaires a předalo mu dvě protestní nóty. Reaguje tak na víkendové vyhoštění ministryně pro záležitosti rodiny, která chtěla v Rotterdamu před krajany agitovat za prezidenta Recepa Erdogana a také následný zásah policie na demonstraci Turků.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vlaječka na podporu tureckého prezidenta Recepa Erdogana na mítinku tureckého premiéra Binaliho Yildirima v německém Oberhausenu. Text říká: Učit se od Erdogana znamená učit se vítězit.

Článek

Erdogan nařkl Nizozemce z nacistických praktik, nizozemský premiér Mark Rutte  označil takové komentáře za nepřípustné. Haag se podle něj omlouvat nehodlá, a omluvu naopak čeká od Turků.

„Je krajně nechutné, abychom zrovna my – s našimi dějinami – byli označováni za nacisty,“ přidal se nizozemský vicepremiér Lodewijk Asscher.

Ozvalo se také Německo. Spolkový ministr zahraničí Sigmar Gabriel se nechal slyšet, že doufá, že bude Turecko brzy „znovu při smyslech“. Česká diplomacie na roztržku mezi Nizozemskem a Tureckem reagovala neutrálním prohlášením, že jde o bilaterální spor mezi dvěma spojenci České republiky. Novinkám to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Reakce už přišla také z Bruselu. Evropská unie oficiálně vyzvala Turecko, aby se zdrželo přehnaných výroků a šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval všechny zúčastněné ke vzájemnému respektu.

Nizozemsko o víkendu označilo tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayanovou Kayaovou za nežádoucí osobu a eskortovalo ji do Německa, odkud přijela.

Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Chargé d'affaires musel na kobereček už potřetí

Od neděle je to už potřetí, co si ministerstvo předvolalo zástupce nizozemské ambasády. Místo samotného velvyslance, který je podle agentury Reuters na dovolené, převzal protestní nóty chargé d'affaires. Turecká diplomacie oznámila, že si přeje, aby se velvyslanec do země „nějakou dobu“ nevracel.

Turky čeká v dubnu referendum o změně ústavy, která by prezidentu Erdoganovi zásadním způsobem posílila pravomoci a udělala by ze země de facto prezidentskou republiku.

Erdoganovi lidé proto objíždějí evropské země, kde žijí významné turecké menšiny, a snaží se agitovat za to, aby hlasovali v referendu pro.

Evropské země ale turecké agitace na svém území nesou s nelibostí. Dánský ministerský předseda Lars Lokke Rasmussen například prohlásil, že je demokracie v Turecku „pod velkým tlakem“.

V Turecku se referendum o ústavních změnách koná 16. dubna, v Nizozemsku už tuto středu budou parlamentní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám