Hlavní obsah

Smutek sevřel německé gymnázium: i frajeři ztratili řeč

Právo, DPA, ZDF, vpl

Před Gymnáziem Josepha Königa v německém Halternu leží stovky svíček. Opodál, přímo naproti vchodu, parkuje policejní vůz. Červenobílá páska odděluje nevelký prostor před schodištěm, avšak mnozí středoškoláci vstoupili dovnitř a zamlkle postávají ve skupinkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před gymnáziem v Haltern am See zapalují lidé svíčkyVideo: Reuters

 
Článek

Některé dívky pláčou, jiné se zarudlýma očima dívají do prázdna. Chlapci se pohybují jako v mátohách, i jinak velcí frajeři zasmušile klopí oči k zemi.

Jak se má člověk s něčím takovým vyrovnat?
studentka Jana

Smrt šestnácti spolužáků a dvou učitelek – Sonjy C. a Stefanie T. – leží nejen nad školou, ale i nad celým jinak poklidným až idylickým městem s 37 tisíci obyvateli jako černý stín. Tam, kde se jindy scházejí studenti, kde zní smích a křik, se rozhostilo tíživé ticho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý parlament uctil minutou ticha oběti ze zříceného airbusuVideo: Reuters

Kámoška se nevrátí

Jana, sportovně založená bruneta z jedenácté třídy, ztratila v airbusu Germanwings nejlepší kamarádku a dvě další přítelkyně. „Jak se má člověk s něčím takovým vyrovnat? Neustále si namlouvám, že se probudím a Ulrike, někdy praštěná, jindy příliš vážná, ale pořád bezva kámoška, bude zase vedle mě,“ říká do kamery televize ZDF.

Janu, která jezdí do školy autobusem, tentokrát přivezl otec. „Co moje paměť sahá, nevybavuji si nic srovnatelného,“ podotýká. Přesto odmítla pomoc psychologa i kněze.

Také Christopher přišel o dva kamarády, shodou okolností ze školního fotbalového týmu. Obě učitelky znal od vidění. V úterý odmítl pomoc jak psychologa, tak kněze. „Od okamžiku, kdy jsem se o neštěstí dozvěděl, jsem byl spolu s celým ročníkem, asi 140 spolužáky. „Courali jsme na náměstí, zašli jsme k řece, hlavně někam pryč,“ vysvětloval.

Osud zasáhl a smrti neunikli

Na povrch vyplavala i šokující informace: studenti mohli uniknout smrti, avšak krutý osud rozhodl jinak. Do letadla totiž téměř nenastoupili. Jedna 15letá spolužačka si zapomněla pas u hostitelské rodiny v Llines del Vallés, kde byla devět dní ubytovaná.

„Jedna z německých dívek nechala u rodiny tašku s doklady včetně pasu,“ cituje španělskou žačku Annu Garciovou deník Daily Mail. Nastal ale tragický zvrat a rodina navrhla, že doklady na letiště přiveze. A tak se i stalo. Školáci tak let smrti stihli.

Tragédii prožívá i Marta Carcellerová, která s manželem Josephem čeká čtvrté dítě. Právě kvůli těhotenství nenastoupila do letadla, v němž její muž zahynul. Zanechal tak matku tří dětí – tři, pět a sedm let – v jiném stavu samotnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám