Hlavní obsah

Smrt maltské novinářky: Nitky vedou až do vlády

La Valetta

Vyšetřování dva roky staré vraždy maltské investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové nabralo v posledních týdnech na obrátkách. Ukazuje se, že nitky sahají až na nejvyšší místa. Demisi kvůli němu podal šéf kanceláře premiéra a křeslo se třese i pod ministrem turistického ruchu.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Bývalý šéf kanceláře malstkého premiéra Keith Schembri

Článek

„Včera večer mě můj šéf kanceláře informoval, že ode dneška by uvolnil své křeslo,“ řekl v úterý podle listu The Guardian premiér Joseph Muskat. Bývalý šéf kanceláře Keith Schembri skončil na policejní stanici, kde byl vyslýchán, a policisté v úterý prohledali i jeho dům. Schembri se k vývoji situace nijak nevyjádřil.

Schembri byl podle Galiziové zapleten do korupce stejně jako ministr turistického ruchu Konrad Mizzi, který stál původně v čele sektoru energetiky. Oba dříve jakákoli obvinění popírali.

Na Maltě zadrželi podezřelého ze zprostředkování vraždy novinářky

Evropa

Schembri odstoupil poté, co se v pondělí večer objevily zprávy, že obchodník Yorgen Fenech, který byl zadržen minulý týden, se je chystá obvinit. Fenech byl zadržen poté, co policie dopadla taxikáře a lichváře Melvina Theumu, který se přiznal, že zprostředkoval vraždu novinářky. Promluvil, když mu byla slíbena milost, pokud zveřejní, kdo si vraždu objednal.

Na Maltě zatkli dalšího podezřelého z vraždy novinářky, dostihli ho na jachtě

Evropa

Galiziová krátce před svou smrtí získala data uniklá z energetické společnosti Electrogas. kterou spoluvlastnil Fenech. Electrogas za vlády Muscata vyhrál tendr na provozování velké plynové elektrárny. Vyšetřování novinářky ukázalo, že Fenech taky vlastní offshoreovou společnost 17 Black, kterou se pokoušela těsně před vraždou spáchanou 16. října 2017 prozkoumat. Později se ukázalo, že 17 Black platila panamským společnostem, které byly pod kontrolou Mizziho. Ten je ovládl krátce po nástupu do funkce ministra energetiky. Firmy byly uvedené na uniklých panamských dokumentech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám