Hlavní obsah

Slovenští žáci si obědy „zdarma” platí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Vládou slibované obědy zdarma ve školních jídelnách nejsou zdarma, zjišťují rodiče dětí na Slovensku od začátku nového školního roku. „Musím zaplatit 28 eur (723 korun) a to jsem opravdu nečekala,“ řekla Právu Eva Tesliková z Bratislavy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Začátkem září totiž rodiče platí jednorázovou zálohu za neodebrané obědy ve školním roce 2019/2020, někde zvyšovali režijní příplatek a někde nestačil příspěvek státu na stravní jednotku ve výši 1,2 eura (31 korun). Rozdíl zaplatí rodiče.

„Mám ve škole dvě děti a šek na 43 eur (1113 korun) mě doslova šokoval. Vždyť v létě jsme slyšeli od vládních představitelů, že obědy ve školách budou mít děti bez úhrady,“ kroutí hlavou Andrea Hašková. Vedoucí školních jídelen musí každému rodiči vysvětlovat, že obědy zdarma něco stojí.

Vládní strana Směr-sociální demokracie přispěchala s vysvětlením, že školní jídelny jsou v kompetenci samospráv.

Víc kuchařek

Pod vlivem informace o obědech bez placení se k odběru stravy ve školních jídelnách přihlásil rekordní počet žáků. „K tomu potřebujeme víc kuchařek a těch je zoufalý nedostatek. Vždyť byly i předtím takříkajíc nedostatkové zboží,“ říká ředitelka školy, která nechtěla prozradit své jméno.

Počet dětí přihlášených na obědy se zvýšil o 25 procent a školy řeší nedostatečnou kapacitu jídelen. Jídelna v obci Mútne na Oravě má kapacitu 60 míst, ale na obědy se letos přihlásilo přes 150 dětí. Rozšířit jídelnu není kam a nejsou na to ani peníze. Přijmout museli také dvě nové pracovní síly. „Děti čekají na oběd 20 až 30 minut. Teď je ještě teplo, ale v zimě si to nedovedu představit,“ řekl televizi Markíza starosta obce Marián Murín.

Pokud náklady na stravu přesáhnou 1,20 eura, rozdíl hradí obec nebo rodič. „Jsme připraveni diskutovat o jediném tématu, a to o zvýšení dotace na úroveň té nejvyšší cenové úrovně v pásmu za cenu potravin,“ řekl poslanec Směru Erik Tomáš.

Nejsilnější vládní strana trvá na tom, že dotace na obědy jsou dobrým opatřením, protože k teplému obědu se tak dostane víc dětí. „Chci vyzvat starosty a primátory ať z toho nedělají frašku. Samosprávy mají peníze, aby dokázaly vykrýt režijní náklady ze svých zdrojů,“ nechal se slyšet premiér Peter Pellegrini (Směr).

Situace je různá v různých regionech

„Každé město a každá obec je v jiné ekonomické situaci a má jiné finanční možnosti,“ upozornil Michal Kaliňák, mluvčí Sdružení měst a obcí Slovenska.

„Rodiče neplatí za obědy na prvním stupni na 42 procentech škol a na druhém stupni na 25 procent,“ dodává Kaliňák.

Náklady se liší i v regionech. Na západním Slovensku jsou náklady vyšší a rodiče doplácejí. Na východním Slovensku jsou ceny potravin nižší a rodiče většinou doplácet nemusí.

„Rodiče do peněženek nesahají,“ říká ředitelka školy v malé východoslovenské obci. Školu navštěvuje 60 žáků, z toho 20 ze sociálně znevýhodněného prostředí. Ředitelka přijala z úřadu práce jednu novou pracovní sílu a rodiče neplatí ani režijní náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám