Hlavní obsah

Slovenští policisté byli v případu unesení Vietnamce zbaveni mlčenlivosti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková (Směr-sociální demokracie) ve středu zbavila mlčenlivosti 14 policistů, kteří zabezpečovali loňskou návštěvu vietnamského ministra vnitra To Lama v Bratislavě. Policisté mohou vypovídat v kauze únosu bývalého ředitele vietnamské ropné firmy Trinh Xuan Thanha, který měl opustit schengenský prostor ve slovenském vládním speciálu.

Foto: Reuters

Trinh Xuan Thanh

Článek

Mlčenlivosti byli zbaveni členové policejní ochranky, kteří zabezpečovali návštěvu vietnamské delegace. „Stalo se tak v zájmu řádného vyšetření celé záležitosti,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Petar Lazarov ve zprávě zaslané Novinkám.

Ministryně vnitra se ve středu setkala s německým velvyslancem na Slovensku Joachimem Bleickerem, kterého informovala o výše zmíněném kroku.

„Německého velvyslance informovala rovněž o zájmu setkat se s německým ministrem vnitra, aby jej osobně ubezpečila, že slovenský resort vnitra poskytuje německé straně úplnou součinnost ve vyšetřování této záležitosti,“ dodal mluvčí.

Pokračují výslechy

Saková zdůraznila, že Slovensko poskytuje informace už od září loňského roku, od první žádosti německé strany. „Německé orgány ještě nestačily na Slovensku vyslechnout všechny osoby, které plánovaly a několik výslechů je naplánováno i na letošní září,“ řekla ministryně.

Německý velvyslanec ocenil přístup slovenské strany. „Německá strana si váží spolupráci se Slovenskem, protože dostává všechny informace a spolupráce je vynikající,“ řekl Bleicker.

Slovenský prezident Andrej Kiska se začátkem týdne nechal slyšet, že ministryně Saková pozbyla jeho důvěry. [celá zpráva]

Detektor lži

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr) se v případu únosu podrobil testu na detektoru lži. Ten podle něj ukázal, že o únosu nevěděl.

Thanh byl loni unesen v Berlíně a v autě vypůjčeném v České republice dopraven před bratislavský vládní hotel Bôrik, kde Kaliňák zrovna jednal s vietnamským protějškem. Pak měl být na palubě slovenského speciálu přepraven do Moskvy. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že To Lam jednal s Kaliňákem o transportu Thanha.

„Na oficiální návštěvu vietnamského ministra vnitra přicestovali čtyři Vietnamci, ale z Bratislavy jich odletělo dvanáct,“ upozornil deník Sme s tím, že do vládního speciálu nastoupili patrně únosci i unesený.

„Pokud se prokáže, že Vietnamci využili slovenský vládní speciál k únosu svého občana, nemůže to zůstat bez důsledků. To se určitě projeví na zhoršení bilaterálních vztahů s Vietnamem,“ řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

Thanh byl ve své vlasti obviněn a později odsouzen na doživotí za zpronevěru a špatné hospodaření ve firmě PetroVietnam. Podle rozsudku jí způsobil škody ve výši zhruba 150 miliónů dolarů (3,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám