Hlavní obsah

Slovenští policisté 20 minut pokutovali řidiče, který vezl rodící ženu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jako velmi nekompromisní se ukázali slovenští policisté, kteří v sobotu zastavili nedaleko Žiliny kvůli rychlé jízdě řidiče, který převážel do nemocnice rodící ženu. Povolenou rychlost překročil o víc než šedesát kilometrů v hodině. Policisté ale jeho argument uznat nechtěli.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská policie, ilustrační foto

Článek

„Partner mě po ztrátě plodové vody vezl z Čadce do porodnice v Ružomberku. Před Žilinou nás zastavili policisté a uložili nám pokutu za rychlou jízdu,“ postěžovala si matka deníku Sme.

Policisté jim v sobotu v devět hodin večer naměřili rychlost 164 kilometrů v hodině v místě, kde byla povolena maximálně stovka.

„Policisté řešili pokutu dvacet minut, i když jsem měla silné kontrakce. Následně nás odmítli doprovázet s argumentem, že jsme si měli zavolat záchranku,“ dodala pobouřená žena. Policisté podle jejích slov jejímu partnerovi na místě uložili blokovou pokutu, neupřesnila však, v jaké výši.

Policisté podle slovenského sazebníku při tak velkém překročení rychlosti vůbec neměli ukládat pokutu na místě a řidiče měli poslat na dopravní inspektorát. Ve správním řízení by řidiči hrozila pokuta až ve výši 800 eur (přes dvacet tisíc Kč) a zákaz řízení motorového vozidla na tři roky.

Slovenští policisté ale nejsou podle deníku Sme povinní řídit se sazebníkem pokut, zákon o přestupcích má přednost. Za překročení rychlosti o třicet kilometrů v hodině a víc mimo obec mohou uložit na místě pokutu do 650 eur (skoro 17 tisíc korun).

Experti: Policisté jim měli pomoci

Dopravní experti se shodují, že v tomto případě měl partner rodící ženy raději volat záchranku. Pokud však už policisté automobil zastavili, měli ženě pomoci minimálně tím, že by pokutu neřešili dvacet minut. Podle zákona o policejním sboru totiž policista nesmí připustit, aby v souvislosti s jeho služební činností vznikla nějaké osobě újma. Policisté by nepochybili, ani kdyby vůz s rodičkou eskortovali do nejbližší nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám