Hlavní obsah

Slovenští lékaři musí fotit intimní místa, aby mohli předepsat novou mast

Právo, Novinky, ivi (Bratislava), aš
Bratislava

Slovenské ministerstvo zdravotnictví přikázalo lékařům, aby fotografovali intimní místa pacientů. Je to podmínka, aby mohli předepsat nový krém Aldara určený na bradavice vznikající na intimních místech. Informoval o tom deník Sme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdravotní pojišťovny totiž Aldaru proplatí pouze v případě, že lékař doloží fotografii postiženého místa. Lékaři z toho mají etický problém a pacienti se obávají zneužití fotografií.

„Fotografovat intimní místa pacienta se mi zdá velmi zvláštní," cituje deník Sme gynekologa ze západního Slovenska. Lékař tvrdí, že v průběhu 40leté praxe se s něčím podobným nesetkal.

Mast stojí přes 68 eur (asi 1800Kč) a proplácejí ji všechny zdravotní pojišťovny. Podmínkou je zmíněná fotodokumentace i v případě genitálních bradavic. Judita Smatanová z pojišťovny Union deníku potvrdila, že fotografie se zakládá do zdravotního záznamu pacienta. Problém se však týká jen relativně malého počtu pacientů, kterým se Aldara předepisuje.

Výrobce krému požádal ministerstvo, aby tuto povinnost zrušilo. Mluvčí ministerstva Zuzana Čižmáriková uvedla, že to přichází v úvahu až od prvního dubna při nové kategorizace léků.

Aldara
Aldara vyráběná švédskou firmou Meada AB se užívá na tři různá kožní onemocnění, jedním jsou bradavice na povrchu genitálu a kolem konečník. Dále se užívá k léčení pomalu rostoucího povrchového bazocelulárního karcinomu kůže. Účinný je i na aktinické keratózy v oblasti obličeje a hlavy,což jsou ložiska zhrublé kůže u lidí, kteří byli během celého svého života ve velké míře vystaveni slunečnímu záření.
Lék je jen na lékařský předpis

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám