Hlavní obsah

Slovenský žalobce chce pro bývalého elitního prokurátora 13 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Prokurátor navrhl soudu, aby potrestal nejméně třináctiletým vězením a propadnutím majetku bývalého šéfa elitní složky slovenské prokuratury Dušana Kováčika. Ten je obžalován z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů.

Foto: Profimedia.cz

Dušan Kováčik

Článek

Žalobce to uvedl v páteční závěrečné řeči, po které ještě vystoupí obhajoba a sám obžalovaný, který vinu od začátku odmítá. Následně by soud mohl vynést verdikt.

Kováčik podle obžaloby mimo jiné za úplatek 50 tisíc eur (1,27 milionu korun) pomohl údajnému šéfovi jednoho zločineckého gangu Ľubomíru Kudličkovi zůstat na svobodě. Prokuratura tehdy nepodala stížnost proti rozhodnutí soudu, který Kudličku propustil z vazby na svobodu. Stíhán je také pro podezření, že z vyšetřovacího spisu vynášel informace.

NSS: Osvobození Kočnera z Kuciakovy vraždy bylo předčasné

Evropa

"Dokazováním bylo dostatečně prokázáno, že skutky se staly a že se jich dopustil Dušan Kováčik. Mám jednoznačně za to, že důvodnost podání obžaloby se potvrdila," řekl žalobce Michal Šúrek. Za zarážející označil skutečnost, jaké skutky Kováčik spáchal z pozice šéfa zvláštní instituce, která byla zřízena i kvůli potírání korupce.

V případě uznání viny ve všech bodech obžaloby Kováčikovi hrozí až 16 let vězení; při několika závažných skutcích se trestní sazba za nejpřísněji trestaný čin podle zákona zvyšuje.

Svědci korupci potvrdili

Klíčový svědek u soudu řekl, že Kováčikovi odevzdal zmíněný úplatek. Další svědek zase hovořil o schůzkách s Kováčikem a s jedním podnikatelem, při kterých se domlouvali na propuštění Kudličky z vazby.

Papežovy cesty na Slovensku se dotknou i dopravy z Česka

Evropa

Kromě korupce a zneužití pravomocí čelí Kováčik obžalobě z trestných činů podpory zločinecké skupiny a ohrožení utajovaných skutečností.

Kováčik stál v čele úřadu speciální prokuratury od jeho vzniku v roce 2004, po zadržení a vazebním stíhání loni na podzim se funkce vzdal. Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Jde například o nejzávažnější kriminální kauzy, korupční případy či extremistické trestné činy. Právě Specializovaný trestní soud projednává také Kováčikův případ.

Reklama

Výběr článků

Načítám