Hlavní obsah

Slovenský velvyslanec se v Minsku zúčastnil vojenské přehlídky a skončil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský velvyslanec v Bělorusku Jozef Migaš se 9. května zúčastnil vojenské přehlídky v Minsku pořádané u příležitosti 75. výročí vítězství nad fašismem. „Jsem antifašista a syn partyzána,“ odůvodnil svou účast na přehlídce, která se konala navzdory pandemii koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Migaš

Článek

Migaš prohlásil, že Bělorusové se v rámci Rudé armády výrazně podíleli na osvobození Československa i na přípravě Slovenského národního povstání (SNP).

„Svou účastí na oslavách 75. výročí ukončení druhé světové války jsem poděkoval a vzdal úctu Bělorusům. Jsem syn partyzána, přímého účastníka SNP. Osvobození od fašismu je pro mě základní hodnota. 50 milionů mrtvých ve druhé světové válce zůstane pro nás a příští generace věčným mementem. Zastavme dnes nacional fašismus dříve, než nám přeroste přes hlavu,“ uvedl Migaš ve svém stanovisku zaslaném Denníku N.

Bez konzultace

Svou účast Migaš se slovenským ministerstvem zahraničí nekonzultoval. Když se ho na to ústředí zeptalo, sám rezignoval.

„Velvyslanec požádal o uvolnění z postu. Resort diplomacie důrazně odmítá jeho tvrzení o tendenční kampani vedené vůči jeho osobě,“ uvedl tiskový odbor slovenského ministerstva zahraničí. O Migašově účasti na přehlídce se resort diplomacie dozvěděl z místního tisku.

Z velvyslanců členských zemí Evropské unie se kromě Migaše vojenské přehlídky zúčastnil jen velvyslanec Maďarska. Jinak byli mezi pozvanými představitelé Ruské federace, Severní Koreje, Tádžikistánu, Číny, Venezuely, Vietnamu a Turecka.

Denník N upozornil, že Migaš v 70. letech vystudoval vědecký komunismus na Státní univerzitě v Kyjevě. V roce 1990 byl při transformaci tehdejší Komunistické strany Slovenska v Stranu demokratické levice, později stál v čele této strany, kterou následně pohltila strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

V letech 1998 až 2002 zastával funkci předsedy slovenského parlamentu. Pak působil v diplomacii, byl slovenským velvyslancem v Kyjevě a v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám