Hlavní obsah

Slovenský ústavní soud přiznal Romovi odškodné za průtahy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Odškodné ve výši 2000 eur (přes 51 tisíc korun) přiznal slovenský ústavní soud romskému muži za to, že okresní soud v Trnavě čtyři roky neprojednal jeho diskriminační žalobu. Muž podal žalobu, protože mu pracovní agentura odmítla zprostředkovat práci kvůli jeho původu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek o případu informovala nevládní organizace Poradna pro občanská a lidská práva. Muž podal žalobu v roce 2014, protože zprostředkovatelská agentura odmítnutí zdůvodnila tím, že firma, pro kterou hledá zaměstnance, nechce zaměstnat Romy.

„První líčení vypsal soud po třech letech a osmi měsících od podání žaloby,“ upozornil Štefan Ivanco z nevládní organizace. Pracovní agentura mezitím zanikla a odškodnění za diskriminaci se stalo nevymahatelným.

Muž se proto obrátil k ústavnímu soudu, který stížnosti vyhověl a konstatoval, že byla porušena jeho práva na projednání věci bez zbytečných průtahů, a přiznal mu zmíněné odškodné. „Jsem rád, že se to po letech vyřešilo alespoň tímto způsobem. Na druhé straně mě mrzí, že pracovní agentura, která mě diskriminovala, nepykala za své činy,“ řekl stěžovatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám