Hlavní obsah

Slovenský ústavní soud potvrdil zrušení Mečiarových amnestií

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Únos syna slovenského exprezidenta Michala Kováče mladšího z roku 1995 může být vyšetřován a objasněn. Slovenský ústavní soud totiž ve středu potvrdil rozhodnutí parlamentu, který zrušil amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara vztahující se na tento případ. Soudy mohou v tomto případě okamžitě konat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

Ústavní soud o rozhodnutí informoval na své webové stránce. „Rozhodnutí parlamentu je v souladu s ústavou,“ potvrdil soud.

Pro zrušení amnestií hlasovalo osm soudců, dva hlasovali proti.

V dubnu amnestie zrušil slovenský parlament, ústavní soud měl šedesátidenní lhůtu na vlastní vyjádření.

Obžaloba viní z únosu exprezidentova syna třináct lidí v čele s tehdejším šéfem tajné služby Ivanem Lexou. Korunní svědek únosu, bývalý příslušník Slovenské informační služby Oskar Fegyveres, deníku Sme potvrdil, že je připraven u soudu vypovídat u soudu. „Slovenská informační služba se na únosu podílela,“ trvá na své původní výpovědi Fegyveres.

Mečiar se jich zastal

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem. V době sporu byl Kováčům 31. srpna 1995 unesen syn do Rakouska. Z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou.

Lidem, kteří byli v souvislosti s únosem podezřelí, však Mečiar v roce 1998 udělil amnestii. Mohl tak učinit proto, že nezastával jen funkci premiéra, ale dočasně zastupoval i prezidenta. Po odchodu Kováče staršího z prezidentského paláce totiž nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám