Hlavní obsah

Slovenský teolog vystoupil na Duhovém pochodu, zakázali mu přednášet na fakultě

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Evangelický teolog a vysokoškolský pedagog Ondrej Prostredník vystoupil na letošním Duhovém pochodu v Bratislavě a dostal zákaz přednášet na Evangelické bohoslovecké fakultě Univerzity Komenského. Rozhodl o tom sbor biskupů evangelické církve augsburského vyznání na Slovensku.

Foto: Evangelická bohosloveck fakulta Univerzity Komenského

Ondrej Prostredník

Článek

Sbor biskupů evangelické církve doručil Prostredníkovi dopis, v němž se distancuje od jeho podpory LGBT komunity a zakazuje mu učit teologické předměty. „Ondrej Prostredník zneužívá postavení docenta evangelické bohoslovecké fakulty a akademickou svobodu vědeckého bádání na bezprecedentní ovlivňování názorů především mladých věřících a studentů teologie na postupné plíživé implantování názorů, které jsou v rozporu se stanovisky naší církve,“ uvedli biskupové v dopise.

„Biskupové mají nejen právo, ale i povinnost upozornit na názory, které nejsou v souladu s křesťanskou vírou,“ napsal na sociální síti výkonný sekretář Konference biskupů Slovenska Anton Ziolkovský. „Teologové mohou svobodně zkoumat, co chtějí a kolik chtějí. Věřící však mají zásadní nárok, aby jim byla prostřednictvím duchovních ohlašována správná nauka,“ dodal.

Podpořil registrované partnerství

Prostredník působí na fakultě přes 17 let. Na bratislavském pochodu se veřejně zastal práv LGBT komunity. Ve svém projevu zdůraznil, že mluví ve jménu těch křesťanů, kteří nesouhlasí s nepřátelským názorem církve na LGBT komunitu. Řekl, že církev by měla podpořit možnost uzavírání registrovaných partnerství.

„Přeji si, abychom v církvích přestali s absurdním spojováním LGBT komunity s ohrožením tzv. tradiční rodiny. Přeji si, abychom v církvích přestali mluvit o každé menšině jako o něčem, co narušuje tradice, kontinuitu a bezpečnost,“ zdůraznil Prostredník.

Reklama

Výběr článků

Načítám