Hlavní obsah

Slovenský premiér Matovič pohrozil pádem vlády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Igor Matovič (OLaNO) v pondělí varoval, že pokud se některá z vládních stran při volbě generálního prokurátora spojí s opozicí, bude to znamenat konec vládní koalice. Slovenský parlament bude volit nového generálního prokurátora na schůzi, která začíná v úterý.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Předseda vlády tvrdí, že má informace, že ještě před zahájením vyslechnutí kandidátů na generálního prokurátora došlo ke kontaktům mezi koaličními stranami a opozicí. O které vládní strany šlo, neupřesnil.

„Pokud by se některá vládní strana domluvila s opozicí a v parlamentu by zvolili kandidáta na generálního prokurátora, OLaNO by z koalice vystoupilo a je konec,“ řekl předseda nejsilnější vládní strany.

Pellegriniho Hlas-SD by porazil Matoviče

Evropa

Sedm kandidátů

O šéfa generální prokuratury se uchází sedm kandidátů: Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Koaliční strany se zatím nedohodly, kterého z kandidátů podpoří.

Šéf poslaneckého klubu hnutí Jsme rodina Peter Pčolinský deníku Pravda řekl, že pokud se vládní koalice dohodne na společném kandidátovi, hnutí dohodu dodrží.

Předseda hnutí Boris Kollár vyjádřil naději, že dojde k dohodě mezi vládními stranami na společném kandidátovi. Matovičovi však vzkázal, že se nenechají vydírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám