Hlavní obsah

Slovenský arcibiskup Bezák byl prý posedlý ďáblem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Jedním z důvodů odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka papežem měla být jeho posedlost ďáblem. Slovenským médiím to řekl někdejší předseda slovenského parlamentu František Mikloško.

Foto: Miroslav Földeši , ČTK

Róbert Bezák

Článek

„Róbert Bezák měl být obviněn z toho, že je posedlý ďáblem,“ uvedl Mikloško pro televizi TA3.

Konference biskupů Slovenska (KBS) tuto informaci okamžitě dementovala. „Chci vyjádřit víru, že pan Mikloško měl nesprávné nebo zkreslené informace, protože jinak si nedovedu představit, že by řekl to, co řekl,“ uvedl mluvčí KBS Jozef Kováčik.

Podle bývalého exorcisty Jablonského se tato informace začala šířit z vatikánské Kongregace pro biskupy, ale nikoliv od jejích oficiálních představitelů. Obvinění z posedlosti ďáblem označil za absurdní. Jablonský upozornil, že podobná obvinění byla obvyklá v časech španělské inkvizice.

Porušil zákaz

Odvolaný trnavský arcibiskup Bezák v těchto dnech porušil zákaz Vatikánu mluvit v médiích. Vatikán to může interpretovat jako projev neposlušnosti vůči papeži. Konference biskupů Slovenska proto okamžitě vyzvala Bezáka, aby se papeži omluvil.

Bezák v médiích propírá své letošního odvolání. Tvrdí, že jeho pravou příčinu nezná. Podle odůvodnění z Vatikánu měly být za jeho odvoláním dopisy slovenských kněží a věřících o jeho osobě. Když se Bezák ptal, kdo dopisy napsal a co v nich bylo, odpověď nedostal. „To je systém minulého režimu a estébáckých praktik,“ uvedl Bezák. Přiznal, že odvolání ho překvapilo, zklamalo, rozesmutnilo i rozzlobilo. Nečekal rovněž, že mu bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský zakáže před Vánoci sloužit mši svatou v hlavním městě.

Papež Benedikt XVI. letos v červnu odvolal Bezáka z čela trnavské arcidiecéze. Tento krok vyvolal protesty slovenských věřících. Slovenská média naznačila, že za odvoláním Bezáka mohl být jeho předchůdce Ján Sokol, který žárlil na popularitu svého nástupce a obával se odhalení určitých finančních nesrovnalostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám