Hlavní obsah

Slovensko začne očkovat Sputnikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovenská vláda ve středu schválila zahájení očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti covidu-19. Slovensko se tak po Maďarsku stane druhou členskou zemí Evropské unie, která bude očkovat touto vakcínou. Očkovat se začne nejpozději 7. června.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V.

Článek

Ruskou vakcínu Sputnik V dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a své stanovisko k tomu nevydal ani slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv, který nemá k vakcíně dostatek informací.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera uložil ministrovi zdravotnictví Vladimírovi Lengvarskému, aby umožnil očkování zmíněnou vakcínou do počtu 200 tisíc dávek, které země dovezla už prvního března. Slovensko by mělo použít k očkování obyvatel všechny dovezené dávky.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

Slovensko dovezlo prvního března zmíněných 200 tisíc vakcín Sputnik V, ale po politických otřesech se touto vakcínou dosud neočkovalo. O dovoz Sputniku se zasadil bývalý premiér Igor Matovič, který o tom neinformoval své koaliční partnery. To způsobilo v zemi vládní krizi a postupně odstoupili z funkce ministr zdravotnictví Marek Krajčí i premiér Matovič.

Od té doby byly vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívaly, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o jejich složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili. Sputnik dovezený na Slovensko musela nakonec ještě otestovat certifikovaná laboratoř v Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám