Hlavní obsah

Slovensko to bere od podlahy: Zavádí kontroly na hranicích s Českem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Slovensko zařadí od pátku Českou republiku mezi rizikové země a na společné hranici je tak nutné počítat s namátkovými kontrolami. Ve středu to uvedl slovenský ministr vnitra Roman Mikulec.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kontrola na slovenské straně hranice.

Článek

Dodal, že o konkrétním fungování, jak to bude probíhat technicky, se nadále diskutuje. K případné potřebě potvrzení od zaměstnavatele pro pendlery se ministr vnitra nedokázal vyjádřit. „Příslušné nařízení musí vydat hlavní hygienik Slovenské republiky Jána Mikas,“ dodal Mikulec.

Slovenský premiér Matovič: Vůči Česku můžeme ještě přitvrdit

Koronavirus

Podle premiéra Igora Matoviče bude Česko od pátku ze slovenského hlediska v tzv. mezirežimu mezi zelenou a červenou zemí. „Formálně jde o červenou, ale má množství výjimek a náhodné kontroly. Pokud by se situace v ČR zhoršila, museli bychom přitvrdit,“ řekl Matovič v úterý.

Pro cesty z ČR na Slovensko bude od pátku nutný buď negativní test na koronavirus, který nesmí být starší 72 hodin, nebo nastoupení pětidenní karantény a následné podstoupení testu na covid-19.

Povinnost se nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

V Praze přibyl rekordní počet nakažených

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám