Hlavní obsah

Slovensko přijalo další dva vězně z Guantánama

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy propustily z vězení na kubánské základně Guantánamo pět vězňů. Dva z nich skončili na Slovensku a tři v Gruzii, potvrdilo americké ministerstvo obrany. S odkazem na portál Miami Herald slovenská média informují o tom, že ve čtvrtek na Slovensko dorazil 48letý Hisham Sliti z Tuniska a 36letý Hussain Almerfedi z Jemenu.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

První z nich byl na Guantánamu od roku 2002 a druhý od roku 2003. Oba byli v roce 2010 zproštěni obvinění a Spojené státy je už nepovažují za hrozbu. Doposud přijalo Slovensko osm vězňů z Guantánama.

Ve věznici je v současné době zadržováno 143 mužů a podle amerických představitelů bude propouštění pokračovat. Prezident Spojených států Barack Obama přislíbil, že se zasadí o její uzavření. Vězni se však nemohou přesunout na území USA.

Zmocněnec amerického ministerstva zahraničí Clifford Sloan se pokouší přesvědčit další země, aby přijaly 74 vězňů, které Spojené státy už nepovažují za nebezpečné. Ze zbylých má být 36 drženo dál bez vzneseného obvinění, 23 čeká na proces a ostatních deset je právě souzeno nebo už odsouzeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám