Hlavní obsah

Slovensko povstáním získalo zpět svou čest, prohlásila Čaputová

Právo, Ivan Vilček (Banská Bystrica)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banska Bystrica
Aktualizováno

Ozbrojeným povstáním získalo Slovensko téměř ztracenou čest, uvedla prezidentka Zuzana Čaputová ve svém projevu během vzpomínkové ceremonie k 75. výročí zahájení Slovenského národního povstání. Bez masového ozbrojeného povstání by podle jejích slov bylo Slovensko poraženo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vrcholní slovenští a čeští politici na slavnostní ceremonii k 75. výročí zahájení Slovenského národního povstání. Premiér Andrej Babiš (vpravo) a prezidentka Zuzana Čaputová (uprostřed).

Článek

Prezidentka poděkovala v projevu všem, kteří před 75 lety našli v sobě tolik odhodlání a odvahy, že se zbraní v ruce bojovali za spravedlivou a posvátnou věc. „Hluboce se před vámi skláním. Riskovali jste své životy v boji za zachování lidskosti, za záchranu evropské civilizace, za svou vlast a svobodný život jejích obyvatelů. Zasloužili jste se o republiku způsobem, na který jsou už tři generace právem hrdé,“ řekla.

Čaputová zdůraznila, že povstalecké vojsko bylo součástí spojeneckých armád. „Bez povstání bychom byli poraženi a historicky pokořeni. Masovým ozbrojeným vystoupením jsme opět nabyli už téměř ztracenou čest,“ dodala.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezidentka Zuzana Čaputová během oslav 75. výročí Slovenského národního povstání v Banské Bystrici.

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko připomněl bývalého československého prezidenta Gustáva Husáka, jednu z hlavních postav SNP. Danko o něm hovořil jako o „výjimečné osobnosti”.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera připomněl, že v SNP bojovalo kolem dvou tisíc Čechů. „Slovenské národní povstávní, Pražské povstání a atentát na Heydricha významně přispěly k tomu, aby se na jaře 1945 zařadilo Československo k vítězným zemím,” řekl.

Mezi účastníky vzpomínkové ceremonie byl také český veterán SNP podplukovník Josef Svoboda. Bojoval v okolí Liptovského Mikuláše. „Byly tam těžké boje, protože Němci byli perfektně opevněni. Kluci z mé roty tam umírali každou chvíli,“ vzpomínal Svoboda, kterému bylo v době vypuknutí SNP osmnáct let.

Letošní vzpomínkové akce trvají čtyři dny a vyvrcholí čtvrteční vojenskou přehlídkou v srdci povstání v Banské Bystrici. Ministerstvo kultury vyčlenilo na oslavy včetně obnovení některých památníků 2,3 milionu eur (přes 59 milionů korun).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Premiér Andrej Babiš v Banské Bystrici během vzpomínkové akce k 75. výročí zahájení Slovenského národního povstání.

Ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana) zdůraznil, že vojenská přehlídka nemá být demonstrací síly. „Právě naopak, ozbrojené síly Slovenské republiky chtějí tímto způsobem vzdát hold těm, kteří v SNP bojovali,“ zdůraznil Gajdoš. Vojenské přehlídky se zúčastní přes 1500 vojáků a předvedou se na dvě stovky kusů techniky, včetně letecké.

Českou republiku zastupuje na oslavách na oslavách premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Jaroslav Kubera, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr obrany Lubomír Metnar.

Šokující průzkum

Nedávný průzkum agentury AKO odhalil, jak málo vědí o SNP mladí lidé ve věku od 15 do 20 let. Většina si například myslela, že partyzáni zvítězili, pletou si povstání se sametovou revolucí v roce 1989, třetina nezná žádnou osobnost z období SNP a polovina nedokázala pojmenovat žádnou obec, kterou nacisté vypálili. „V samotné Banské Bystrici se našlo 16 procent mladých, kteří nevěděli, že centrem povstání bylo jejich město,“ upozornil šéf agentury AKO Václav Hřích.

Ředitel Muzea SNP v Banské Bystrici Stanislav Mičev se rovněž pozastavil nad tím, že čtyři procenta mladých lidí v průzkumu označilo holokaust za správnou věc. „A to není konečné procento, protože mnozí pro jistotu na tuto otázku neodpověděli. To je věc, nad níž bychom se měli vážně zamyslet,“ konstatoval Mičev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám