Hlavní obsah

Slovensko má novou jednobarevnou vládu s nestraníky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Ivan Gašparovič ve středu jmenoval novou vládu premiéra Roberta Fica (48). Po jasném vítězství strany Smer-sociální demokracie v březnových parlamentních volbách má země poprvé od roku 1989 jednobarevnou vládu. Fico nominoval do vlády čtyři nestraníky.

Foto: ČTK/AP

Robert Fico

Článek

Směr získal ve volbách přes 44 procent hlasů a ve 150 členném parlamentu obsadil 83 křesel. Vládu čeká nelehký úkol stabilizace veřejných financí. Fico již avizoval, že zvýší daně bankám, nejziskovějším firmám a občanům s vysokými příjmy.

Ministrem zahraničí se stal nestraník a zkušený diplomat Miroslav Lajčák, který tento post zastával i v první Ficově vládě. Lajčák dosud působil jako výkonný ředitel evropského diplomatického sboru pro Rusko, Východní partnerství a západní Balkán. Má výborné kontakty a na Slovensku převládá názor, že diplomacie bude v dobrých rukou.

Nestraníkem je také šéf Slovenské advokátské komory Tomáš Borec, který zastává post ministra spravedlnosti. Kolegové advokáti považují Borce za zkušeného odborníka.

Bez stranické příslušnosti je rovněž bývalá ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Zuzana Zvolenská, která se stala ministryní zdravotnictví. Nestraník Tomáš Malatinský obsadil křeslo ministra hospodářství. Malatinský byl šéfem Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení. [celá zpráva]

Oproti avizovanému seznamu zveřejněnému 31. března 2012 se definitivní podoba liší jen na postu ministra hospodářství. Je jím Malatinský místo Valka.

Předsedou slovenského parlamentu byl zvolen Pavol Pálka ze Směru. Hlasovalo pro něj 130 ze 148 přítomných poslanců, takže pro byla i část opozice.  [celá zpráva]

Slovenská vláda
PremiérRobert Fico
Ministr obranyMartin Glváč
Ministr životního prostředíPeter Žiga
Ministr spravedlnostiTomáš Borec (nestraník)
Ministr financíPeter Kažimír
Ministr zdravotnictvíZuzana Zvolenská (nestraník)
Ministr zahraničíMiroslav Lajčák (nestraník)
Ministr školstvíDušan Čaplovič
Ministr kulturyMarek Maďarič
Ministr vnitraRobert Kaliňák
Ministr dopravyJán Počiatek
Ministr sociálních věciJán Richter
Ministr zemědělstvíĽubomír Jahnátek
Ministr hospodářstvíTomáš Malatinský (nestraník)

Fico stál v čele vlády již v letech 2006 až 2010. Tehdy byla strana Směr v koalici se Slovenskou národní stranou Jána Sloty a Lidovou stranou HZDS Vladimíra Mečiara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám