Hlavní obsah

Slovensko deklarovalo proevropské a proatlantické směřování

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotním podpisem společného prohlášení u příležitosti Dne Evropy deklarovali nejvyšší ústavní činitelé Slovenské republiky jasné proevropské a proatlantické směřování země. Deklaraci podepsala prezidentka Zuzana Čaputová, předseda parlamentu Boris Kollár a předseda vlády Igor Matovič.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Nejvyšší představitelé země zdůraznili důležitost společného postupu v zahraniční politice, při ochraně svobody, demokracie, právního státu a dodržování mezinárodních pravidel.

„Podpisem této deklarace jsme dali jednoznačně najevo, že nám velmi záleží na zodpovědné a jednotné zahraniční politice, na jednotné a společné evropské politice a bezpečnostní politice. Že nám záleží na tom, jak bude Slovenská republika vnímána v zahraničí, aby byla nadále vnímána, jako zodpovědný a předvídatelný partner,“ uvedla prezidentka Čaputová.

Hlava státu označila členství země v Evropské unii a v NATO za nejlepší cestu k dosažení úspěšného, prosperujícího, sociálně spravedlivého a bezpečného Slovenska. „Je jasné, že jednotná zahraniční politika je možná jen v případě, že jsou ve shodě tři nejvyšší ústavní činitelé,“ dodala Čaputová.

Předseda vlády připomněl, že zatím jediné platné referendum na území Slovenska bylo hlasování o vstupu do Evropské unie. „Tento evropský projekt je unikátní v tom, že zabezpečil mír. Zároveň nám dává svobodu a zároveň vyžaduje zodpovědnost. Svoboda bez zodpovědnosti vede k anarchii,“ řekl Matovič.

Čaputová, Kollár a Matovič se přihlásili rovněž k aktivní spolupráci se zeměmi Visegrádské čtyřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám