Hlavní obsah

Slovensko čeká na Vánoce lockdown, rozhodl krizový štáb

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Vánoce stráví Slováci pravděpodobně v lockdownu. Podle dostupných informací ústřední krizový štáb v úterý rozhodl o zavedení lockdownu od 21. prosince, ale definitivně o tom má rozhodnout slovenská vláda na svém středečním zasedání.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Zatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti a není jasné, nakolik tvrdý lockdown bude. Ministr obrany Roman Mikulec na otázku novinářů uvedl, že lockdown bude „v nějakém rozsahu“. Premiér Igor Matovič řekl novinářům: „Domluvili jsme se, že po vládě bude tisková konference, tak prosím, abyste to respektovali.“

Podle slovenských médií budou od 21. prosince zavřeny všechny obchody s výjimkou potravin a prodejen zboží denní potřeby. Není zatím jasné, zda bude na Vánoce možný pohyb mezi okresy.

Roste počet hospitalizovaných

Hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas před jednáním ústředního krizového štábu řekl, že musí dojít ke zpřísnění opatření, aby se zcela nezaplnila kapacita slovenských nemocnic. Počet hospitalizovaných totiž v pondělí poprvé od začátku pandemie překročil 2000 osob. Hrozí také nedostatek personálu, protože přes 2000 zdravotníků je v karanténě.

Rebelie restaurací na Slovensku? Zatím zůstalo spíš jen u slov

Koronavirus

Mikas připustil, že by upřednostnil celoplošný lockdown před regionálním, který by se vztahoval jen na určité okresy. „Většina okresů je stejně červená, pět až šest je na tom ještě hůř,“ dodal hlavní hygienik.

Na Slovensku zaznamenali v pondělí 1949 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 28 lidí. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 119 232 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 1046 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám