Hlavní obsah

Slovenská vláda se omluvila za židovský kodex z roku 1941

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kabinet slovenského premiéra Eduarda Hegera se omluvil za židovský kodex, který před 80 lety připravil Židy na Slovensku na základě rasového původu o lidská a občanská práva. Kodex schválený 9. září 1941 znemožnil Židům přístup ke vzdělání i ke svobodnému společenskému uplatnění.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger.

Článek

„Vláda Slovenské republiky dnes cítí mravní povinnost veřejně projevit lítost nad zločiny, kterých se dopustila tehdejší státní moc, konkrétně nad tím, že přijala hanebné nařízení omezující základní lidská práva a svobody občanů židovského původu,“ uvedl Hegerův kabinet ve svém prohlášení.

Židovský kodex omezoval nejen občanská, náboženská a společenská práva, ale zabýval se také majetkoprávním postavením Židů.

Před 80 lety se zpečetilo nejtemnější období našich dějin. Nacisté obsadili zbytek Československa

Historie

V nejrozsáhlejší části kodexu byl upraven převod židovského majetku do „árijského“ vlastnictví. „V době smutného 80. výročí zpytujeme svědomí za zločiny spáchané na našich spoluobčanech, které vyvrcholily deportacemi do táborů smrti,“ dodala vláda.

Tehdejší Slovenský štát deportoval v průběhu druhé světové války ze svého území 60 tisíc Židů do nacistických vyhlazovacích táborů. Slovensko zaplatilo Německu 500 říšských marek za každého Žida deportovaného do koncentračního tábora.

Zřejmě poslední dozorce z nacistického lágru vyslechl verdikt. Obětem se omluvil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám