Hlavní obsah

Slovenská vláda před volbami rozdává dárky: zrušila dálniční známku a zvýšila přídavky na děti

Právo, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovenská vláda ve středu schválila zrušení dálničních poplatků pro osobní auta do 3,5 tuny. Zdvojnásobila také přídavek na dítě ze současných 25 na 50 eur (z 622 na 1244 korun). Kabinet rovněž schválil zavedení 13. důchodu a odmítl Istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách. To vše dva týdny před parlamentními volbami.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini

Článek

Premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) schválení výše zmíněných opatření odůvodnil tím, že pokud po volbách nastoupí k moci současná opozice, nedokáže se na ničem domluvit.

„Máme vážnou obavu, že pak nebude mít kdo schválit opatření na podporu rodin s dětmi a na zvýšení životní úrovně seniorů,“ řekl Pellegrini.

Pracovat pro rodiny měli čtyři roky

Místopředsedkyně mimoparlamentní strany Za lidi Veronika Remišová označila tyto pokusy za zoufalé zneužívání parlamentu k předvolební kampani.

Nejednotná slovenská opozice může darovat vítězství Směru

Zahraniční

„Pracovat ve prospěch rodin, nikoliv oligarchů v pozadí Směru, mohli celé čtyři roky. Takovýto bezbřehý populismus dovede zemi do velkých problémů a nakonec na to doplatí ti nejslabší, a to mladí lidé a důchodci,“ uvedla Remišová na sociální síti.

Předseda opoziční strany Spolu Miroslav Beblavý to označil za zoufalou předvolební korupci a kupování hlasů. Rovněž volební lídr opoziční strany Progresivní Slovensko Michal Truban tyto kroky označil za volební korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám