Hlavní obsah

Slovenská předvolební kampaň: Fico táhne davy, pravici oslabuje Gorila

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku začala předvolební kampaň a strany vytáhly do boje o voliče. Na prvním mítinku strany Smer-sociální demokracie přivítal Roberta Fica přeplněný sál v jeho rodných Topoľčanech.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Rober Fico chystá velký návrat

Článek

„Vždy jsem ho volil a budu zas,“ říká starší Ján Krošlák, který Ficovi už v předstihu říká „pan premiér“. V sále pro 650 lidí se tísnila tisícovka příznivců strany Smer-sociální demokracie.

Na úvod mítinku promítali dokument o rok a půl dlouhé vládě pravice. Když Iveta Radičová ve filmu říká, že kormidlo drží pevně v rukou a má kvalitní vládu, v sále se ozval smích. Fico si po příchodu na pódium rovněž podával pravici a premiérku. Za poznámku: „Než Radičová řekla kombajn, bylo po žních,“ si vysloužil velký potlesk přítomných. Fico vyzval k účasti na volbách a slíbil stabilní vládu.

Modrá je dobrá, ale slabá

Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) Mikuláše Dzurindy zahájila kampaň symbolicky ve městě Modra. Pravice se totiž nadále drží hesla „Modrá je dobrá“. Mítink v chladném počasí přilákal na náměstí jen několik lidí. Někteří se zastavili jen na chvíli. Když viděli, že se nepodává guláš ani čaj, šli pryč. Mítink skončil po několika minutách.

Je zjevné, že SDKU citelně oslabila kauza údajné spolupráce politiků a finančníků v období druhé Dzurindovy vlády, kterou měla odhalit tajná služba ve spisu s krycím názvem Gorila. [celá zpráva]

Podle posledního průzkumu SDKU ztratila post lídra pravice a Křesťanskodemokratické hnutí má momentálně vyšší preference. „Protagonisté SDKU jsou v tom namočení až po uši. Tento případ naštve obyčejné lidi, když slyší o horentních částkách,“ konstatoval politolog Miroslav Kusý. Politolog Michal Horský se domnívá, že na případ Gorila doplatí nejvíc SDKU.

„SDKU je v této kampani v katastrofální situaci. Pokud SDKU ve volbách neuspěje, Dzurindův odchod z politiky bude aktuálním tématem,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám