Hlavní obsah

Slovenka Zsuzsová známá z kauzy Kuciak neuspěla s odvoláním, 21 let natvrdo platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský nejvyšší soud ve středu definitivně potvrdil verdikt soudů nižší instance a poslal Alenu Zsuzsovou na 21 let do vězení za zprostředkování vraždy někdejšího primátora jihoslovenského Hurbanova Lászlóa Basternáka. Zsuzsová čelí obvinění také ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Alena Zsuzsová na archivním snímku

Článek

Nejvyšší soud v odvolacím řízení potvrdil celkem tři rozsudky soudu nižší instance v případě vraždy někdejšího primátora Basternáka, jenž byl zastřelen v roce 2010, přičemž Zsuzsová plnila úlohu prostředníka. Soud potrestal ještě Romana Ostružlíka, jenž si měl vraždu objednat, a dalšího zprostředkovatele Vladimíra Mosnára. Basternákův vrah Štefan Kaluz dostal už dříve 25letý trest.

Tři roky od zavraždění Kuciaka: U odvolacího soudu bude důkazem i tep Zsuzsové

Evropa

Zsuzsová v minulosti pomáhala v kampani objednavateli Basternákovy vraždy Ostružlíkovi, který byl protikandidátem regionálního politika před volbami primátora. Je navíc známou podnikatele Mariana Kočnera, který si odpykává 19letý trest vězení za padělání směnek televize Markíza a byl zapleten i do vraždy Kuciaka.

Slovenský nejvyšší soud letos v červnu zrušil verdikt nižšího soudu, který Zsuzsovou i Kočnera zprostil obžaloby v případu Kuciakovy vraždy. Letos v září pak prokurátor na zmíněnou dvojici a na další tři osoby podal obžalobu v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelními představiteli slovenské prokuratury.

Reklama

Výběr článků

Načítám