Hlavní obsah

Slováci ve vypjatém referendu rozhodnou o gayích a eutanazii

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci v sobotu rozhodnou v referendu o ochraně rodiny. Hlasování rozděluje tamní společnost. Někteří plebiscit považují za prioritu, jiní za zbytečně vyhozené peníze. Prosadila ho občanská iniciativa Aliance pro rodinu, která loni nasbírala pod petici 400 tisíc podpisů a prezident Andrej Kiska vypsal lidové hlasování.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Billobard Aliance pro rodinu, která referendum prosadila.

Článek

Plebiscit, který rozdělil společnost, bude platný pouze v případě nadpoloviční účasti voličů.

Podle průzkumů veřejného mínění je nadpoloviční účast nereálná. Z dosavadních sedmi referend platilo pouze hlasování o vstupu země do EU v roce 2003. Odpůrci referenda vyzvali voliče, aby hlasování bojkotovali.

„Předpokládám nedostatečnou účast. Padesát procent prostě nepustí. Nepředpokládám, že padesát procent populace by považovalo dané otázky za natolik důležité, aby byli mobilizováni přijít k referendu,“ uvedla socioložka Silvia Porubänová.

„Referenda se určitě zúčastním. Neřeknu vám, jak budu hlasovat, ale podporuji toto referendum a věřím, že je správné,“ říká František z Bratislavy. „Hlasovat nepůjdu, protože referendum považuji za současné ekonomické situace za zbytečné plýtvání penězi,“ zastává opačný názor Andrej.

Otázky referenda
Souhlasíte, aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné jiné soužití osob kromě svazku mezi jedním mužem a jednou ženou?
Souhlasíte, aby párům nebo skupinám osob stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení (adopce) dětí a jejich následná výchova?
Souhlasíte, aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučování v oblasti sexuálního chování nebo eutanazie, pokud jejich rodiče nebo děti samotné nesouhlasí s obsahem vyučování?

Renáta má mezi homosexuály několik přátel a plebiscit považuje za útok proti těmto lidem. „Referendum si klade za cíl udělat z nich občany druhé kategorie. S tím nemohu souhlasit,“ uvedla. Renáta si bez problémů dovede představit, že by homosexuální páry vychovávaly děti. „Je to určitě lepší, než když vyrůstají v dětských domovech,“ dodává.

Hlasování se koná navzdory tomu, že vláda premiéra Roberta Fica před časem zakotvila postavení rodiny do ústavy a tím fakticky znemožnila legalizaci homosexuálních partnerských vztahů.

Aktivní církev

Do podpory a propagace lidového hlasování se aktivně zapojily církve. „Účastí na referendu můžeme omezit zlo, můžeme přispět k záchraně rodiny,“ napsal v pastýřském listě prešovský arcibiskup Ján Babjak.

„Účastí na hlasování zamezíme absurditě, že rodiče budou posíláni do vězení za to, že odmítnou, aby se jejich děti zúčastňovaly sexuální výchovy. Nesmíme rovněž dovolit, aby se rodinám odebíraly děti justicí a dávaly se pak k výchově i homosexuálním párům, které nikdy nemohou pro děti vytvořit optimální rodinné prostředí,“ uvedl Babjak.

Odpůrci referenda byli velmi aktivní na sociální síti. Lidové hlasování označili za „nesmyslné“ a vyzývají k jeho bojkotu.

„Šest miliónů eur potřebných k organizování referenda bude doslova vyhozených z okna,“ napsal Ivan na sociální síti. „Lidé nemají práci, mají nízké platy, zdravotnictví je před krachem a tady se organizuje nesmyslné referendum,“ dodává Eva.

Šéfredaktor Deníku N v komentáři konstatoval, že v sobotu se koná historicky první referendum o lásce. „V sobotu se ukáže, kolik lidí na Slovensku ovládá víc strach než láska. Bude to zpráva o naší schopnosti nenutit menšiny, aby žily, jak si představuje většina,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám