Hlavní obsah

Slováci kvůli brexitu změní volební zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko kvůli nejistému vývoji kolem odchodu Británie z EU narychlo mění zákon ohledně květnových voleb do Evropského parlamentu (EP). Návrh novely příslušného zákona, který ve středu schválila vláda premiéra Petera Pellegriniho, má upravit postup pro případ, že Británie z EU do zmiňovaných voleb nakonec nevystoupí. Podle dřívějších informací by Británie měla opustit Unii 29. března.

Foto: Reuters

Demonstrace v Londýně

Článek

Na základě loňského rozhodnutí evropských poslanců Slovensku po brexitu ke stávajícím 13 mandátům v Evropském parlamentu přibude jedno křeslo.

Zmiňovaná novela volebního zákona stanoví, že funkce poslance EP se zvolený kandidát s nejnižším počtem získaných hlasů ujme až poté, co vystoupení Británie z EU nabude právní moci.

Slovákům mandát přibude

Vláda zároveň požádala sněmovnu, aby předlohu projednala ve zrychleném režimu. Pellegrini dříve v tomto týdnu také oznámil změny jiných zákonů pro případ odchodu Británie z EU bez dohody s evropským blokem.

Evropští poslanci loni schválili snížení počtu křesel v Evropském parlamentu po odchodu Británie. Část stávajících britských mandátů se ale přerozdělí mezi 14 členských zemí EU včetně Slovenska. Česko bude mít nadále 21 křesel. Nové mandáty byly přiděleny zemím, jež byly dosud při rozdělování na základě počtu obyvatel znevýhodněny. Některé země zase o jeden nebo o více mandátů přišly.

Nejistota kolem brexitu nastala poté, co britští poslanci odmítli dohodu s EU o podobě vystoupení Británie z EU. Odklad brexitu britská premiérka Theresa Mayová ale odmítla.

Volby do Evropského parlamentu se v zemích EU uskuteční od 23. do 26. května. Každá země si konkrétní den voleb stanoví sama. Konkrétně v Česku to bude 24. a 25. května. V drtivé většině zemí se bude volit v neděli 26. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám