Hlavní obsah

Slibované změny v Downing Street: Johnsonovi pomůže i ministr úřadu vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský poslanec Steve Barclay a bývalý korespondent BBC Guto Harri se nově zapojí do práce v Downing Street. Premiér Boris Johnson jmenoval Barclayho personálním šéfem, Harri se pak stane ředitelem komunikace. Jejich jmenováním reagoval Johnson na svůj dřívější slib o tom, že v důsledku skandálu s covidovými večírky situaci v Downing Street okamžitě vyřeší.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Tahle změna urychlí naši rozhodující misi, jejímž cílem je zvýšit úroveň naší země,“ uvedl Johnson. Barclay už nyní pracuje jako ministr úřadu vlády. S Harrim Johnson spolupracoval ještě v dobách, kdy byl starostou Londýna.

Změny v Downing Street přišly po náročném týdnu. Johnson se v parlamentu nejprve omlouval za večírky, kterých se v době přísných koronavirových opatření mělo uskutečnit v sídle premiéra hned dvanáct a minimálně na polovině z nich měl být Johnson dokonce fyzicky přítomen.

KOMENTÁŘ: Zdlouhavá smrt britského premiéra - Alexander Tomský

Komentáře

Na základě výsledků vyšetřování tajemnice vlády Sue Grayové dokonce posléze abdikovalo pět Johnsonových poradců. Tři z nich se večírků přímo účastnili. Nechyběl mezi nimi ani Martin Reynolds, který rozesílal pozvánky s dodatkem „přineste si vlastní chlast (angl. bring your own booze)“.

Johnsonovo odvolání žádá nejméně 12 spolustraníků

Zahraniční

Ředitelka politického oddělení Downing Street Munira Mirzaová svou roli poradkyně Borise Johnsona opustila dobrovolně poté, co se premiér odmítl omluvit šéfovi opozičních labouristů Keiru Starmerovi za nepravdivé tvrzení o tom, že v době, kdy byl státním prokurátorem, nestíhal Jimmyho Savilea.

Savile byl v Británii moderátorskou hvězdou a idolem dětí a mládeže. Dostal za to tituly od královny i papeže. Po jeho smrti v roce 2011 se ale provalilo, že sexuálně zneužíval stovky žen a dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám