Hlavní obsah

Šli jsme na to špatně. Britští vědci objevili nový způsob léčby demence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci hlásí objev, který může otevřít cestu k první skutečně efektivní léčbě demence. Podařilo se jim identifikovat neurotoxickou látku, jež zřejmě vede k prvotním degenerativním změnám v mozku. Navíc našli způsob, jak ji neutralizovat. V sobotu na to upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stávající pokusy o léčbu demence se zaměřují na takzvané amyloidové plaky, což jsou zjednodušeně řečeno bílkovinové usazeniny v mozku, které mohou ovlivňovat paměť a kognitivní funkce. Léčba se dosud zaměřovala právě na ně. Nejnovější poznatky oxfordských vědců ale naznačují, že je lepší zvolit jiný postup.

„Většina vědců byla dlouho přesvědčena, že jsou amyloidové plaky příčinou onemocnění. My se ale domníváme, že vznikají až jako důsledek. Až poté, co k poškození mozku došlo. Proto je léčba neúspěšná, protože je proces už rozjetý,“ řekla Daily Mailu vědkyně a členka britské Sněmovny lordů Susan Greenfieldová, která se na vývoji nové léčby podílí.

Cukrovka či vysoký tlak posilují riziko vzniku demence

Evropa

Nově vyvíjená látka má být podávaná ve formě nosního spreje. Zaměřuje se na jádra mozkových buněk, která jsou při Alzheimerově chorobě, tedy nejčastější příčině demence, poškozena jako první. Často se tak děje deset až patnáct let před prvními projevy nemoci.

„Když tyhle buňky zaniknou, dochází k efektu sněhové koule a nabalují se další, které rovněž umírají,“ vysvětlovala baronka Greenfieldová. Jejímu týmu z laboratoře Neuro-Bio se podařilo izolovat molekulu nazvanou T14, která je za tohle poškození odpovědná.

V úterý by měl tým laboratoře Neuro-Bio představit slibné výsledky prvotního testování nového léčivého přípravku, včetně pokusů na myších. S experimentálním podáváním lidským pacientům by se mohlo začít později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám