Hlavní obsah

Skrývá se za hvězdou KIC 8462852 mimozemská civilizace? Dozvíme se brzy

– Washington

Záhada hvězdy KIC 8462852, která svými podivnými satelity upoutala pozornost astronomů z celého světa a vyvolala domněnku, že ji obíhají obří konstrukce vyrobené mimozemskými bytostmi, by měla být brzy objasněna.

Foto: Profimedia.cz

Nezvyklé útvary kolem hvězdy KIC 8462852 u leckoho aktivovaly bujnou fantazii, astronomové však zůstávají opatrní. Ilustrační foto

Článek

Mezihvězdný dalekohled Kepler pátrá po planetách mimo naši sluneční soustavu. Dělá to tak, že pozoruje malé šmouhy (stíny), které exoplanety při průletu kolem svých hvězd vytvářejí, tedy když hvězdu částečně zakrývají. [celá zpráva]

To, co pravidelně vytváří stín při průletu kolem KIC 8462852, ale planetou podle všeho není. Jedná se o shluk mnoha těles kroužících po orbitě v těsné formaci. Vědci budou moudřejší hned, jakmile se záhadné objekty v objektivech znovu mihnou.

„Až se tak stane, měli bychom být schopni zachytit (objekty) přímo při činu a tím pádem schopni s určitostí říci, co to vlastně pozorujeme,“ řekl serveru Space.com astronom Jason Wright z Pensylvánské státní univerzity.

„To nejjednodušší, co můžeme udělat, je pozorovat je v odlišných vlnových délkách, což by mělo vyvrátit nebo naopak podpořit teorii mimozemských struktur,“ dodal Wright.

Teleskopy v plné pohotovosti

Ke hvězdě KIC 8462852 je v současnosti namířena celá řada optických teleskopů a jejich obsluha s napětím očekává, až se znovu objeví další několikadenní záblesky. Hned, jak se tak stane, začnou tyto teleskopy překotně zaznamenávat a vyhodnocovat přicházející signál prostřednictvím spektrografické analýzy, vysvětlil dále astronom pensylvánské univerzity.

Díky zmíněné metodě budou vědci schopni určit složení záhadných těles. Problém je v tom, že astronomové nedokážou říci s jistotou, kdy lze další záblesky očekávat.

SETI může být rychlejší

Jasno by nicméně mohlo být už v lednu. Objev dalekohledu Kepler totiž zaujal astronomy věnující se projektu SETI, který pátrá po rádiovém signálu inteligentních bytostí z vesmíru. Vedení projektu rozhodlo, že směrem ke hvězdě KIC 8462852 natočí radioteleskopy. Naslouchat začnou v lednu tohoto roku.

1481 světelných let od Země

KIC 8462852 je velká hvězda, nacházející se mezi souhvězdím Labutě a Lyry asi 1481 světelných let od Země. To, co nyní pozorujeme, tak odpovídá stavu, jaký u hvězdy panoval v roce 534 n. l.

Pozorování popisovaného stínění mezi roky 2009 až 2013 ukázalo, že to, co hvězdu obíhá, je na planety příliš objemné. Nemělo by jít ani o zárodky nových planet, protože na to je hvězda příliš stará, její planetární systém by už měl být dávno utvořen.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Jedním z možných vysvětlení je domněnka, že by mohlo jít o jakýsi shluk komet. Experti - i když to dělají neradi - však nemohou vyloučit ani to, že se skutečně jedná o práci mimozemské inteligence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám