Hlavní obsah

Skripalovi domácí mazlíčci jsou mrtví

• Aktualizováno

O osud domácích mazlíčků, které ve svém domě v jihoanglickém Salisbury choval před otravou exagent Sergej Skripal, se překvapivě začalo zajímat ruské ministerstvo zahraničí. Británie obratem ve čtvrtek večer sdělila, že dvě morčata ze Skripalova domu uhynula a kočka byla v tak špatném stavu, že musela být utracena.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Policisté u domu bývalého špióna Sergeje Skripala.

Článek

„Kde jsou zvířata? V jakém jsou stavu? Proč britská strana, která aktivně sděluje médiím zprávy o vyšetřování, zatajila tuto skutečnost?“ nastolila překvapivě otázky mluvčí ministerstva Marija Zacharovová při pravidelném briefingu.

Zdůraznila přitom, že „pokud v domě byla nasazena otravná látka, museli být tito živí tvorové také postiženi“.

Prý kocour, kočka a morčata v kleci

O stav zvířat se zajímala také Skripalova neteř Viktorija, podle níž její strýc choval kočku jménem Masjaňa a také kocoura z útulku. Měl ale prý také párek morčat, který držel v kleci.

„Kočky mohly utéct. Morčata se ale přece musela najít mrtvá v kleci, pokud byl použit nervově paralytický plyn. Nic o tom nevíme,“ citovala Viktoriji ruská agentura Interfax.

V jiném rozhovoru ale Skripalova neteř naznačila, že ví, že mazlíčci přežili. „Pokud je (Skripalovy) otrávili plynem novičok, jak je potom možné, že zvířata přežila?“ řekla Viktorija televizi Pervyj kanal.

Morčata pošla, kočku utratili

To však ve čtvrtek večer mluvčí ministerstva pro životní prostředí a zemědělství popřela. Morčata byla v domě ve Wiltshiru nalezena mrtvá. „Kočka byla nalezena ve špatném stavu a veterinář rozhodl o jejím utracení, aby dál netrpěla,” citovala mluvčí televize SkyNews. Osud druhé kočky úřad nezmínil.

Příbuzná Skripalových, která žije ve městě Jaroslavl, přitom zpochybnila podezření ze strany britských úřadů, že byl skutečně nasazen nervově paralytický plyn. Skripalovi si podle ní těsně před otravou objednávali pizzu.

„Proč je ta informace tajná? Copak jedli něco, co je v Anglii zakázané? Když je našli, první příznaky naznačovaly, že se mohli otrávit rybou,“ prohlásila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám