Hlavní obsah

Jed, který otrávil Skripala, pochází ze státní laboratoře, tvrdí německý chemik

Jed novičok, který otrávil bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji v jihoanglickém Salisbury, mohl pocházet pouze ze státní laboratoře. Pro agenturu DPA to řekl německý chemik a toxikolog Ralf Trapp. V laboratořích teroristů nebo zločineckých gangů látka podle jeho názoru vzniknout nemohla.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Policisté u domu bývalého špióna Sergeje Skripala

Článek

V úvahu přicházejí pouze dva typy laboratoří. Jsou to podle jeho názoru buď státní laboratoře, nebo ty, které s takovými látkami pracovaly v zájmu ochrany. „Jsem si jistý, že jed pocházel z laboratoře, která je součástí státního programu a má s takovými látkami zkušenosti,” řekl Trapp agentuře DPA.

Vyloučil, že by látka mohla vzniknout v laboratořích teroristů či jiných zločineckých gangů. „Je k tomu potřeba určitý stupeň zkušenosti v zacházení s těmito látkami a znalost chemie, která je s tím spojena,” uvedl chemik.

V úvahu tedy přicházejí na jedné straně laboratoře, které se podobně jako státní instituce v Sovětském svazu a později v Rusku podílely na vývoji těchto látek. Vyrobit novičok jsou ale schopné i další laboratoře, které pracovaly na ochraně proti tomuto jedu. „Publikováno to bylo například z bývalého Československa a z Íránu," řekl Trapp. Patří k nim ale také laboratoř v britském Porton Downu.

Kauza Sergej Skripal
Sergej Skripal byl letos 4. března i se svou dcerou otráven neobvyklým nervovým jedem. Oba byli nalezeni zhroucení v centru Salisbury. Britové dospěli k závěru, že byli otráveni jedem označovaným jako novičok, což byla látka vyvíjená v SSSR. Nalezeni byli den poté, co za Skripalem přiletěla z Moskvy jeho dcera.
Skripal byl ruským tajným agentem, který po rozpadu SSSR začal pracovat pro Brity a odhalil identitu dalších ruských agentů. Rusové ho odhalili a dopadli. V roce 2010 ho vyměnili za své agenty.

Případ otravy Skripala a jeho dcery není první. Německý chemik připomněl, že na počátku 90. let 20. století byl otráven jeden bankéř v Rusku. Novičokem bylo napuštěno sluchátko jeho telefonního přístroje, řekl Trapp, který působil také jako nezávislý poradce pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Velká Británie viní z útoku na Skripala Moskvu a za člověka v pozadí považuje přímo ruského prezidenta Vladimira Putina. Vědci v Porton Downu ale ruský původ bojové látky neprokázali. Moskva obvinění odmítá a poukazuje na to, že látka by mohla pocházet z řady zemí, mimo jiné ze samotné Británie nebo také z České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám