Hlavní obsah

Skotsko ruší všechny středoškolské zkoušky. Žáci mají kvůli pandemii nerovné podmínky

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Skotsko kvůli pandemii koronaviru ruší všechny národní zkoušky pro letošní akademický rok. Podmínky studentů by totiž nebyly rovné. O konečné známce tak rozhodnou učitelé, potvrdil skotský tajemník pro vzdělávání John Swinney.

Foto: Profimedia.cz

Skotský tajemník pro vzdělávání John Swinney

Článek

Národní zkoušky, které jsou obdobou českých maturit, tvoří přibližně polovinu všech zkoušek ve Skotsku. Dalších 200 tisíc studentů bylo přihlášeno ke standardním a středně pokročilým zkouškám, které musí jako zakončení roku absolvovat studenti volitelných 5. a 6. ročníků středních škol.

„Mnoho studentů ztratilo významný studijní čas kvůli izolaci, a podmínky pro absolvování zkoušky by tak byly nerovnoměrné. Ovlivnilo by to především studenty z chudších poměrů,“ citovala BBC Swinneyho.

Jak to bude ve školách příští týden? Pojedou podle 4. stupně

Domácí

Swinney čelí tlaku ze strany opozice. Podle mluvčího skotských konzervativců Jamieho Greenea neukázal v době pandemie dostatečné vůdčí schopnosti. Greene testy popsal jako fiasko a Swinneyho rozhodnutí ohledně standardních a středně pokročilých zkoušek bylo podle něj váhavé. Učitelé v něj navíc podle konzervativců ztratili důvěru.

„Letošní ročník je opravdu složitý, byla jsem v izolaci jednou, ale někteří mí přátelé se museli izolovat hned třikrát, takže mě zrušení zkoušek uklidnilo,“ přiznala zpravodajskému serveru studentka Carly z Govanské střední školy v Glasgow.

Skotský školský systém se od českého liší. Povinná je sedmiletá základní škola a čtyřletá střední škola, která je zakončena národní zkouškou sestávající z šesti až osmi předmětů. Další dva středoškolské roky jsou volitelné a jedná se o jakousi průpravu před univerzitami. Tyto roky jsou pak zakončeny standardní a středně pokročilou zkouškou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám