Hlavní obsah

Skotsko požaduje referendum co nejdříve

Právo, nek

Skotsko chce zorganizovat referendum o nezávislosti na Británii co nejdříve. O víkendu to potvrdila skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která opakovaně vyjádřila přesvědčení, že se její region „brzy vrátí do EU“.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová na tiskové konferenci v Berlíně

Článek

„Prožíváme brexit proti své vůli a v nejhorší možnou dobu, uprostřed pandemie a ekonomické recese,“ napsala na webové stránce své Skotské národní strany (SNP).

Sturgeonová chce plebiscit uspořádat, přestože v roce 2014 se 55 procent Skotů vyslovilo proti nezávislosti. Namítá, že skotští voliči v referendu o odchodu Británie z EU v roce 2016 byli výrazně proti a 62 procent jich podpořilo setrvání Spojeného království v Unii. Sturgeonová dále prohlásila, že Skotsko za téměř 50 let britského členství v EU mělo značný prospěch ze čtyř svobod jednotného trhu včetně volného pohybu osob.

„Ve Skotsku našlo domov více než 230 tisíc lidí z celé Evropy. Jsou to naši přátelé, naše rodina a my si opravdu přejeme, aby zůstali,“ dodala s tím, že samostatné Skotsko by v budoucnu mohlo hrát roli mostu mezi EU a Británií.

Británie nadobro opustila EU, kolaps dopravy se nekoná

Evropa

Britský premiér Boris Johnson referendum o samostatnosti Skotska rozhodně odmítá. Pokud by ale SNP v květnových místních volbách dosáhla dobrého výsledku, mohlo by to zvýšit tlak na Londýn, aby s plebiscitem souhlasil.

Provoz přes La Manche bez problémů

Británii se mezitím podařilo významně zredukovat fronty kamionů čekajících na odjezd do Francie. Provoz přes Lamanšský průliv se odehrával o víkendu bezproblémově, potvrdily úřady na obou stranách kanálu.

Britské orgány současně zřídily nová místa k testování řidičů a tento týden mají přibýt další. Negativní testy vyžaduje francouzská strana poté, co se v Anglii objevil mnohem nakažlivější druh koronaviru. Britská vláda navíc hodlá pomoci firmám, které chtějí testovat řidiče už ve svých areálech ještě před příjezdem na hranici. Poskytne jim zdarma testovací sady.

58 procent pro samostatnost
Odtržení Skotska by podpořilo 58 procent obyvatel regionu.
Potvrdil to i prosincový průzkum.
Jeho výsledky zveřejnil list The Scotman.

Reklama

Výběr článků

Načítám