Hlavní obsah

Skotská policie zadržela demonstranta, který letěl nad Trumpovým golfovým areálem

Skotská policie zadržela aktivistu hnutí Greenpeace, který v pátek večer na paraglidingovém křídle proletěl nad golfovým komplexem. Areál patří americkému prezidentu Donaldu Trumpovi, jenž v něm byl o víkendu ubytován. V sobotu to napsal skotský deník The Herald. Demonstrant podle policie narušil bezletovou zónu v oblasti, což je trestný čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paraglidista narušil bezletovou zónu nad TrumpemVideo: Reuters

 
Článek

Vzduchoplavec za sebou táhl transparent s nápisem Well Below Par (Dost podprůměrný). Policie sdělila, že mu hrozilo obrovské nebezpečí vzhledem k bezpečnostním opatřením na prezidentovu ochranu.

Hnutí Greenpeace v sobotu uvedlo, že policii o činu vyrozumělo se zhruba čtvrthodinovým předstihem, oznámení dostalo i nedaleké letiště.

Ochranka prezidenta v průběhu incidentu odvedla do budovy, kde zůstal po dobu protestního přeletu.

V pátek také několik tisícovek lidí vyšlo do ulic skotské metropole Edinburgh. Demonstranti vyjadřovali nesouhlas s Trumpovou politikou.

Nechyběl ani balón s miminem Trumpem

Na protestu ve skotském hlavním městě nechyběl ani balón znázorňující Trumpa jako mimino v plenkách, který doprovázel také demonstraci v Londýně.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Protitrumpovské protesty v Londýně. Postavička představující amerického prezidenta měří šest metrů.

Vypustit balon u golfového resortu, kde Trump pobývá, úřady zakázaly právě kvůli zmíněné bezletové zóně. Demonstrace se tam nicméně konaly. Protestující na amerického prezidenta, který hrál se synem Ericem golf, křičeli a bučeli.

Šéf Bílého domu tráví soukromý víkend ve svých skotských golfových resortech před svým pondělním setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve finském hlavním městě Helsinky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám