Hlavní obsah

Skončíte za mřížemi, hrozí polská vláda za protesty

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na skutečnost, že páteční protestní pochod ve Varšavě proti v podstatě úplnému zákazu interrupcí si nenechalo ujít několik set tisíc lidí, pohrozila polská vláda organizátorům, resp. organizátorkám až osmiletým vězením. Jednalo se přitom o největší demonstraci v zemi za posledních třicet let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Další masová demonstrace proti zákazu potratů v PolskuVideo: Reuters

 
Článek

„Protože v zemi vzhledem k pandemii platí zákaz setkávání se více než pěti lidí, dopustili se (organizátoři) vážného ohrožení zdraví i životů shromážděných, a proto prokurátoři dostali pokyny jednat,“ oznámil v sobotu Michal Woš, náměstek ministra spravedlnosti.

„Ať rozhodují ženy, ne mužík s kočkou“

„Byly jsme nuceny navzdory pandemii vyjít do ulic a vykřičet si naše práva,“ řekla Anita Winiarzová, matka dvou dětí. „O těhotenství by měla rozhodovat každá žena sama, a ne mužík s kočkou,“ dodala v narážce na Jaroslawa Kaczyňského, mocného šéfa vládního Práva a spravedlnost, a jeho kocoura.

Polský učitel: zemí se valí tsunami nepokojů. Mladí zbořili tabu

Evropa

Připomněla také Kaczyňského spiklenecké teorie. Podle nich stojí za nevídaným odporem „temné síly, které chtějí Polsko zničit“.

Web: Hrozby nezabírají

„Účast na varšavském protestu byla velkým hříchem,“ tvrdil v TV Polsat mluvčí episkopátu kněz Leszek Gesiak. „Tolik hříšníků na jednom místě v Polsku už dlouho nebylo,“ vzkázal.

„Dělat zločince z dívek a chlapců, ale i z ostatních, z nichž většina pokojně dávala najevo nesouhlas s mimořádně diskriminačním rozhodnutím, úmyslně přijatým v době pandemie,  je nepřípustné. Tak se chovali prokurátoři při vyhlášení výjimečného stavu generálem Jaruzelským v prosinci 1981,“ upozornil Wojciech Hermeliňski, bývalý ústavní soudce.

Spor o potraty otřásá Polskem

Evropa

„V lidech v Polsku něco prasklo, vyrazili do ulic a nemají v úmyslu se vrátit. Kaczyňského hrozby je už nevystrašily. Jeho barbarské změny, zcela zakazující Polkám interrupce, jsou rozbuškou vedoucí k nepokojům v zemi,“ napsal portál natemat.pl.

Justice a vláda vyvolaly svými kroky náhlý výbuch nepokojů, s jakým se dosud nesetkaly a který výrazně přesáhl rámec politiky.

„Kaczyňski chtěl zpacifikovat rozzlobené polské ženy a místo toho postavil proti sobě i mladé lidi,“ zdůraznil týdeník Polityka.

Reklama

Výběr článků

Načítám