Hlavní obsah

Skandál ve francouzském krasobruslení: Nezletilou sportovkyni měl zneužívat trenér

– Paříž

Krasobruslařským sportem ve Francii otřásá sexuální skandál. Úřady vyšetřují bývalého trenéra Gillese Beyera, kterého jeho bývalá svěřenkyně Sarah Abitbolová v nově vydané knize obvinila ze zneužívání. Policie se teď snaží najít možné další oběti. Nařčení čelí i další dva bývalí trenéři.

Foto: ROBERTO BOREA, ČTK/AP

Sarah Abitbolová na snímku z roku 2003.

Článek

„Ulevilo se mi, že jsem o tom konečně promluvila,“ řekla francouzským médiím nyní čtyřiačtyřicetiletá Abitbolová. Trenér ji údajně znásilňoval od patnácti let, dosud se prý o tom ale bála promluvit. Obvinění tak přišlo až tento týden, kdy vydala knihu.

„Měly jsme strach. Netroufaly jsme si říct něco o někom, kdo měl nad námi takovou moc. A také jsme se styděly. Nyní už lidé začínají ženám naslouchat,“ uvedla desetinásobná francouzská mistryně. K tomu, aby promluvily, vyzvala i ostatní krasobruslařky s podobnou zkušeností.

Bronzová medailistka z mistrovství světa a sedminásobná medailistka z mistrovství Evropy v kategorii sportovních dvojic napsala, že ji Beyer opakovaně znásilňoval v letech 1990 až 1992.

Trenér poměr přiznal

Někdejší trenér minulý týden přiznal, že měl s Abitbolovou „intimní“ a „nevhodný“ vztah.

Podle deníku L’Équipe ukončilo francouzské ministerstvo sportu v roce 2001 Beyerovo působení v roli technického poradce kvůli opakovanému nevhodnému chování k mladým krasobruslařům. Navzdory tomu kouč pokračoval v práci na klubové úrovni a do roku 2018 zastával různé funkce ve francouzské bruslařské federaci.

Jejího dlouholetého prezidenta Didiera Gailhagueta, jenž je ve funkci s tříletou přestávkou v letech 2004–2007 již od roku 1998, vyzvala v pondělí ministryně sportu Roxana Maracineanuová v souvislosti s aférou k rezignaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám