Hlavní obsah

Skandál v Nizozemsku: Policisté stříleli na protestující farmáře ostrými

• Aktualizováno

Nizozemští policisté začali v úterý večer střílet po farmářích, kteří na traktorech protestují proti vládní ekologické politice. Hájí se tím, že na ně rozzlobení zemědělci najížděli. Nikdo nebyl zraněn, situace v zemi je ale napjatá. V některých obchodech kvůli blokádám dochází zboží.

Protest zemědělců v NizozemskuVideo: Novinky

 
Článek

Farmáře v Nizozemsku rozzlobil plán tamní vlády do roku 2030 srazit emise dusíku a čpavku omezením spotřeby hnojiv a snížením stavů dobytka.

Farmáři tvrdí, že je pro ně vládní plán často likvidační. Nasedli proto na traktory a další zemědělskou techniku a vyrazili blokovat dálnice, distribuční střediska a dopravní uzly. Blokády trvají od pondělí.

Ke zmíněné střelbě došlo v provincii Frísko na severu země za dosud ne zcela vyjasněných okolností. Policie přiznala, že kulka ze služební zbraně nejméně v jednom případě zasáhla traktor, nikdo ale nebyl zraněn. Tři lidi strážci zákona zadrželi a policie přislíbila, že incident vyšetří interní vyšetřovací komise.

Případem, protesty a vládní ekologickou politikou by se podle serveru Politico měl zabývat i nizozemský parlament.

Zemědělci mezitím hodlají v protestech pokračovat, přičemž blokáda by se mohla znovu dotknout i silnic na letiště v Amsterdamu.

Vláda nicméně ustoupit nehodlá. Nizozemský premiér Mark Rutte se nechal slyšet, že protesty tisíců farmářů po celé zemi znamenají „překročení všech mezí páchané malou skupinou“.

Nevybíravý zásah nizozemské policie proti demonstrantům vzbudil pozornost už v lednu letošního roku. Strážci zákona se tehdy střetli s občany protestujícími proti koronavirovým opatřením, došlo na násilí a svět obletělo video s demonstrantem, kterého pokousal policejní pes.

Brutální zásah policistů proti demonstrujícím v Amsterdamu bude mít dohru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám