Hlavní obsah

Skandál na ruské obraně bují, sestra exministra si užívala miliónového luxusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Aféra okolo bývalého ruského ministra obrany Anatolije Serďukova, kterého prezident Vladimir Putin odvolal, se rozrůstá. Generál musel odejít z funkce kvůli údajným machinacím s armádním majetkem za miliardy rublů. Přibývá zatčených a vyšetřovatelé zvýšili předběžný odhad škod státu o další miliardu z tří na čtyři.

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný ministr obrany Anatolij Serďukov

Článek

Vyšetřovatelé začali prověřovat, jak exministrova sestra s příjmem 240 000 rublů ročně (asi 150 000 Kč) mohla přijít k vlastnictví tří luxusních bytů v Moskvě, dalších tří v Petrohradu a tří přilehlých rezidencí v hodnotě stamiliónů rublů, o třech mercedesech ani nemluvě. Ještě více příbytků má exministrův švagr.

"Pro bývalého šéfa resortu to vše může skončit velice smutně," předpověděl ředitel moskevského Institutu strategických hodnocení Sergej Oznobiščev. Podle něj vyšetřovatelé museli mít podezření už dávno, ale nemohli zasáhnout, dokud nedostali pokyn, a to svědčí zase o tom, že v Rusku kontrolní instituce buď nefungují, anebo fungují velice špatně.

Putin táhne proti korupci

Serďukov byl přitom jako autor úspěšné armádní reformy experty ceněn jako nejlepší ministr obrany od revolucionáře Lva Trockého.

Politologové sice berou s rezervou tezi státní televize, že "boj s korupcí se stává novou ideologií Kremlu", nicméně připouštějí, že celé dění se nemohlo obejít bez Putinova vědomí. Ještě je však příliš brzy na úsudky, zda propuká opravdová čistka ve vládnoucí elitě.

Média spekulují, zda k Serďukovově pádu skutečně vedly údajné zpronevěry v ministrově okolí, či tlak domácích zbrojovek, jejichž zastaralé či nefungující zbraně ministerstvo obrany za Serďukovova vedení odmítalo draze nakupovat jako v minulosti. Na zakázkách však závisí živobytí značné části Putinových voličů, a to prý rozhodlo. Vadit mohla i ministrova 32letá milenka Jevgenija Vasiljevová, která pracovala na oddělení majetku. V jejím bytě zabavili šperky za tři milióny rublů. Byl mezi nimi i asi desetikarátový smaragd i perly nebo diamanty.

Rozdílný přístup USA a Ruska 

Politolog Dmitrij Oreškin zase srovnal Serďukovovo odvolání s odstoupením šéfa americké výzvědné služby CIA Davida Petraeuse po odhalení jeho nevěry.

"Generál Petraeus sám podal demisi, Serďukova odstranil prezident. Petraeusova přítelkyně nemá obrovský byt v nejdražší čtvrti a kufry šperků, ani jeho sestra nemá tři byty v Moskvě, tři byty v Petrohradu a tři mercedesy a další maličkosti. U nás se to vše považuje za normální. Který ministr nemá příbuzné a přátele, kteří jsou pohádkově úspěšní v podnikání?" ironicky napsal v listu Kommersant.

Ale v Rusku se podle něj už od dob cara Ivana Hrozného považuje za normální, že místodržitelovy hříchy vyplavou na povrch až po sesazení. Každopádně se však podle experta ukazuje, že v Americe "systém včasného varování" před neadekvátním chováním náčelníků funguje lépe než v Rusku, kde vše halí mlha, a to budí pochyby i o nejvyšším vedení země.

Reklama

Výběr článků

Načítám