Hlavní obsah

Šest syrských uprchlíků se utopilo, zbylí se dostali na Sicílii

Řím

K sicilským břehům v sobotu dorazila asi stovka uprchlíků z Blízkého východu. Šest z nich se utopilo, ale ostatním se podařilo dostat na pláž u Catanie. Skupina, v níž je mnoho žen a 17 malých dětí, se na cestu vydala před několika dny. Italští policisté se domnívají, že jsou všichni ze Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tragédie syrských uprchlíků Video: Reuters

 
Článek

Na těla šesti utonulých policisty ráno upozornil personál místních lázní. Byli zřejmě spolu s dalšími asi 120 uprchlíky na rybářské lodi, která najela na písčinu 15 metrů od břehu. Šestice mrtvých neuměla plavat, ale přesto se snažila dostat se na pevninu.

Okolí lodě prohledávali potápěči, aby vyloučili možnost úmrtí dalších lidí. Policie zatím neví, odkud Syřané vypluli.

V posledních dnech k italským břehům dorazilo několik plavidel s nelegálními uprchlíky. Podle agentury AFP se běženci i převaděči zřejmě snaží využít příznivého počasí a klidného moře. U břehů Kalábrie musela být v noci na čtvrtek spuštěna záchranná operace pro asi sto rovněž syrských uprchlíků. Byli na malém jedenáctimetrovém plavidle, ponecháni posádkou na pospas osudu.

Foto: Carmelo Imbesi, ČTK/AP

Policisté prohlížejí loď, kterou připluli syrští uprchlíci

Převaděči často lodě opustí, jakmile zjistí, že je zahlédly pobřežní hlídky. Lodě jsou většinou staré a přetížené, pasažéři se pak ocitnou na pospas moři.

Do Itálie letos připlulo 7800 migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám