Hlavní obsah

Seškrtání ruských zaměstnanců ambasády v Moskvě je komplikace, přiznalo ministerstvo

– Praha

Výrazné snížení místních pracovníků na české ambasádě v Moskvě představuje pro Českou republiku významnou komplikaci. Uvedlo to v pátek ministerstvo zahraničí. Do konce května má ČR, v rámci početní parity personálního obsazení najatého na místě, zaměstnávat pouze 19 pracovníků. Česko jich má přitom v Rusku kolem 110.

Foto: Profimedia.cz

Budova české ambasády v Moskvě

Článek

„Tito pracovníci vykonávali v Moskvě obslužnou činnost a nepodíleli se na přímém výkonu diplomatických a konzulárních funkcí našeho velvyslanectví,“ uvedlo v prohlášení české ministerstvo zahraničí.

Agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí informovala v pátek o tom, že do konce května Česko a Rusko srovnají počty zaměstnanců na svých ambasádách na 7 diplomatů, 25 technických pracovníků a 19 místních zaměstnanců.

Spor s Moskvou není u konce

Posledně jmenovaných ale Česká republika zaměstnává v Rusku kolem 110, zatímco podle zjištění ČTK Rusové na své ambasádě v Praze zaměstnávají nanejvýš 20 Čechů.

Moskva vymyslela trest pro Prahu: ambasádě radikálně seškrtala místní zaměstnance

Evropa

„Fakt tohoto snížení budeme proto nuceni zahrnout do jednání o paritě v otázce počtu pracovníků obou zastupitelských úřadů do budoucna,“ naznačilo české ministerstvo zahraničí s tím, že spor tak zřejmě ještě není u konce.

Česko-ruské vztahy se výrazně zhoršily v sobotu. Česká vláda zveřejnila informaci, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích byli zapojeni členové ruské tajné služby. Na základě toho vypovědělo Česko 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb.

Vyhoštěný diplomat měl na Slovensku šéfovat tajné buňce GRU

Evropa

Moskva v odvetě vypověděla 20 členů české ambasády v Moskvě, včetně zástupce velvyslance, čímž prakticky ambasádu paralyzovala. Česko prostřednictvím nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) odpovědělo ultimátem – Rusko umožní návrat vyhoštěných diplomatů, nebo ČR sníží počet těch ruských v Praze na stejný počet těch, co zbyli v Moskvě (7).

Rusové nereagovali, a tak se Česko rozhodlo zastropovat počet Rusů na jejich ambasádě na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě. Prahu musí do konce května opustit 63 pracovníků ruského velvyslanectví s rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám