Hlavní obsah

Separatisté zahájili novou ofenzívu, ohlásil Kyjev

Kyjev
Aktualizováno

Povstalci na východní Ukrajině zahájili novou ofenzívu. Ve středu to oznámila ukrajinská armáda, podle níž na její pozice u Doněcku zaútočily stovky bojovníků a desítky tanků. Nejméně 15 lidí bylo zabito.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Proruští separatisté

Článek

Vzbouřenci se podle armády zahájením „velké ofenzívy“ dopustili zatím nejflagrantnějšího porušení dohody o příměří uzavřené v únoru v Minsku. Podle nich od středečního rána u Doněcku útočí až tisíc bojovníků s desítkami tanků. Armáda v reakci nasadila i těžké dělostřelectvo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velení separatistů boje nepopírá. Uvedlo, že při nich přišlo o život 15 vzbouřenců a civilistů. Popřelo však, že by zahajovalo ofenzívu.

Silné ostřelování zasáhlo ve středu ráno vesnice Krasnohorivka a Marjinka poblíž Doněcku. V důsledku střetů vypadl proud ve dvou uhelných dolech, takže v podzemí uvízly stovky horníků. [celá zpráva]

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že pokus separatistů o průlom u Marjinky armáda prozatím zastavila.

Sílí ovšem boje i v Luhanské oblasti. V noci na středu bylo ostřelováno kontrolní stanoviště v Stanyci Luhanské. Pod palbou se ocitlo i kontrolní stanoviště ukrajinských sil u Katerynivky a už večer u Rodyny. Přestřelky zaznamenali také v Ščastji a v Trochizbence.

Boje na Donbasu v poslední době sílí navzdory dohodě o příměří. Podle OSN už na Donbasu padlo více než 6400 lidí. Přitom 300 z nich zahynulo během uplynulého měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám