Hlavní obsah

Separatisté žádají Putina o oficiální uznání a vyslání vojsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhansk
Aktualizováno

Samozvaný prezident neuznané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov ve čtvrtek požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby do oblasti vyslal mírové sbory. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Interfax. Na Rusko se nově obrátili i zástupci samozvané Doněcké lidové republiky. Vyzvali Moskvu, aby oficiálně uznalo nezávislost jejich regionu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Valerij Bolotov

Článek

Bolotov žádost zdůvodnil tím, že se „ukrajinská vojska dopustila agrese proti nevinným civilistům“. Narážel na pokračující a zesilující ukrajinskou operaci proti separatistům. Ve středu její finální fázi avizoval úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Bolotov dodal, že Luhanská národní republika nemá dost sil na „vyhnání karatelů“, jak označil ukrajinské vládní síly. Doufá proto, že Rusko přistoupí k vyslání mírových sil, než v oblasti propukne „humanitární katastrofa, uměle vyvolaná vedením Ukrajiny“.

Samozvaný prezident také podepsal zákon, jímž země vstupuje do válečného stavu, a nařídil ”všeobecnou mobilizaci” všech mužů ve věku od 18 do 45 let.

Ukrajinska pravda v souvislosti s tím zmiňuje, že separatisté nemají ani podporu nejbohatšího muže Ukrajiny, donbaského oligarchy Rinata Achmetova. Podle něj separatisté terorizují oblast. Kvůli nepokojům zastavil výplaty.

Už v úterý také vyzval „Nejvyšší sovět” samozvané Doněcké lidové republiky Moskvu, aby uznala nezávislost Doněcké oblasti. Ve čtvrtek to uvedla agentura ITAR-TASS. Žádost měl obdržet ruský prezident Vladimir Putin, horní komoru ruského parlamentu a ruského ministerstvo zahraničních věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám