Hlavní obsah

Separatisté ve Slavjansku vyrabovali sklad zbraní a rozdávají je lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Separatisté v maskovacích uniformách obsadili v sobotu ráno policejní strážnici ve městě Slavjansk na východě Ukrajiny. Podle doněckého prokurátora Mykoly Frantovského drží jako rukojmí policisty, kteří tam byli přítomni. Zmocnili se i stovek zbraní a rozdali je svým příznivcům. Pak se pokusili obsadit budovu tajné služby SBU. Do Slavjansku byli podle ruské tiskové agentury ITAR-TASS poslány policejní posily.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti v Slavjansku podávají igelitku jednomu z útočníků, kteří ovládli policejní stanici

Článek

"Ozbrojení muži v maskovacích uniformách obsadili policejní oddělení ve Slavjansku. Reakce bude velmi tvrdá, protože je rozdíl mezi demonstranty a teroristy," napsal ministr Avakov na Facebooku. Označil je za teroristy.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ozbrojení muži v maskáčích před davem separatistů v Slavjansku, kde se zmocnili policejní stanice.

Policejní mluvčí ukrajinské televizi řekl, že útočníků bylo asi šest, několikrát vystřelili do vzduchu a pak zaútočili na strážnici. Podle BBC použili i ohlušující granáty.

Útočníci také vyrabovali sklad se zbraněmi, které rozdali proruským aktivistům.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Útočníci v maskáčích před obsazenou policejní stanicí ve Slavjansku

Podle prvního tajemníka ministra vnitra Volodymyra Evdokymova náčelník milice ve Slavjansku s ozbrojenými útočníky vyjednává. Podle sdělení webu slavgorod.com.ua byli nejméně tři zadržení policisté propuštěni a skončili v nemocnici, osud dalších ale není znám.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruští demonstranti před obsazenou policejní stanicí ve Slavjansku

Stotisícový Slavjansk se nachází asi 150 km od ruských hranic a 100 km od Doněcku, kde proruští demonstranti stále drží budovu oblastní správy stejně jako v Luhansku, kde ovládají i budovu tajné služby SBU. Neopustili je, i když vypršelo ultimátum ministerstva vnitra. Policisté však na ně zatím nezaútočili.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž zapálil auto v Doněcku

V Doněcku podle agentury Unian asi 40 separatistů během noci na sobotu zaútočilo na sídlo prokuraturu. Obsadili je, zabarikádovali se v ní, ale později zase budovu vyklidili. Také zapálili automobil redaktora internetového zpravodajského serveru Novosti Donbassa, zaparkované před jeho domem.

Demonstranti v Doněcku si ale stěžují, že nepřichází dost lidí před budovu jimi okupované oblastní správy, aby ji uchránili před útokem jednotek ministerstva vnitra. Uvedli to pro web OstroV.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Útočníci postavili před obsazenou policejní stanicí ve Slavjansku barikádu

Avakov slibuje tvrdou odpověď

"Řeknu to ještě jednou: kdo chce dialog, bude mít dialog a budeme hledat řešení. Ale ti, kdo se chopí zbraně, zapalují budovy, střílejí do lidí, do policie, terorizují lidi s palicemi a v maskách, ti budou čelit adekvátní, tvrdé odpovědi," sdělil Avakov. Podle něj bude ministerstvo vnitra tvrdě zasahovat proti těm, kteří budou záměrně destabilizovat situaci a vyvolávat masové nepokoje zejména na východě Ukrajiny V Luhansku ani v Doněcku to neudělalo, i když v Charkově separatisty z obsazeného úřadu vytlačily síly ministerstva vnitra.

Za podobné útoky nově hrozí pět až patnáct let vězení, ale úřadují prezident Olaksandr Turčynov slíbil amnestii těm, kdož vyklidí budovy a složí zbraně. [celá zpráva]

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek navštívil Doněck, aby se pokusil nalézt východisko ze situace, avšak s proruskými radikály se nesetkal, ani to nechtěli. Vyslovil pro vyřešení situace pokojnými prostředky a získal podporu nejmocnějšího oligarchy, který řekl, že Donbas musí zůstat ukrajinský.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám